De N-VA zegt het al langer, en de meeste andere politieke partijen geven het, al dan niet schoorvoetend, toe: zó kan het niet verder met België. De federale regeringsvorming is in een hopeloze deadlock beland en nieuwe verkiezingen lijken onvermijdelijk.
Edito: een staatshervorming is altijd spannend voor de Brusselaar
Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om de komende jaren de tijd te nemen om een nieuwe staatshervorming voor te bereiden. Dat is altijd wat spannend voor de Brusselaars. De hoofdstad is niet alleen het hart van het land, het sociaal-economische knooppunt, het is ook de plek waar alle deelstaten samenkomen.
Wat in België staatkundig verandert, komt meestal dubbel zo hard aan in Brussel.
Dat het anders moet, vindt zowel Sander Loones (N-VA) als Johan Vande Lanotte (SP.A), die we verder in dit magazine aan het woord laten. Maar hun oplossingen voor Brussel zijn radicaal verschillend. Loones wil de gemeenschappen versterken. Johan Vande Lanotte haalt zijn oude idee van de vier gewesten van onder het stof.
"Wat in België staatkundig verandert, komt meestal dubbel zo hard aan in Brussel"
BRUZZ spreekt zich niet uit voor het ene, of het andere model. Beide hebben hun voor- en hun nadelen. Wat ons interesseert, is de impact op het dagelijks leven.
In het gewestmodel van Vande Lanotte zal de Brusselse cohesie versterkt worden, met een gelijke behandeling van elke Brusselaar, en de kans om een slagkrachtig coherent stedelijk beleid te voeren. Nadeel? De taalrechten komen onder druk. Net als de band tussen Vlaanderen en Brussel. De Vlaamse Brusselaar zal wat meer Brusselaar worden, en wat minder Vlaming.
Het N-VA-model heeft daar een antwoord op. Brusselaars moeten hun deelstaat kiezen: Vlaanderen of Wallonië. Of het een werkbaar model is, blijft dan weer de vraag. Een gesplitste sociale zekerheid binnen één territorium, zoals de N-VA voorstelt? Het bestaat nergens. Het is niet alleen segregerend, de praktische problemen lijken onoverzienbaar.
Uiteindelijk zal de Brusselaar zich moeten uitspreken. Die kan dat. Brussel heeft sinds 1989 een eigen parlement. Het is hoog tijd dat hierover een debat wordt opgestart, zodat de Brusselaar met een gedragen antwoord naar de onderhandelingstafel kan komen, op het moment dat de politieke partijen beslist hebben om te doen wat onafwendbaar is: ons land een nieuwe toekomst geven.
Brussel: één en ondeelbaar?
Lees meer over: Brussel , Opinie , Brussel: één en ondeelbaar? , confederalisme , N-VA , Johan Vande Lanotte , Sander Loones
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.