Er worden in Brussel tegenwoordig opvallend veel plannen gesmeed voor prestigieuze musea van moderne en/of hedendaagse kunst. Alain Courtois, MR-kandidaat voor het burgemeesterslint van de Stad, noemt zo’n museum een van de middelen waarmee Brussel zou kunnen bewijzen dat het een waardige Europese hoofdstad is.

De stadsplanners van het Neo-project op de Heizel zien zo'n museum al verrijzen op hun terrein.

Michel Draguet, hoofd van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten én hoofd ad interim van het Jubelparkmuseum, lobbyt voor een nieuwbouw in het Jubelpark voor zijn collecties moderne en hedendaagse kunst.

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) wil privéverzamelaars en bedrijven aanspreken om hun collecties aan de buitenwereld te tonen, in ruil voor onder meer faciliteiten voor restauratie. En hoe zit het met de plannen van de Stad om van het Beursgebouw een museum te maken?

De voorstellen van Draguet en van Idrissi vertrekken van het erfgoed zelf. Bij de anderen lijken het prestige voor de stad en stadsplanning als doel te primeren. Het voorbeeld van het MAS in Antwerpen heeft inspirerend gewerkt: de publiekstoeloop is er groot, de buurt en de stad profiteren mee. Mensen uit de erfgoedsector zelf reageren met meer voorbehoud op dat nieuwe Museum aan de Stroom. Er zijn erg heterogene collecties samengebracht: precolumbiaanse kunst uit de collectie-Janssen vertelt er mee het verhaal van Antwerpen...

Vreemd dat al die voorstellen voor nieuwe musea er net nu komen. Overheden moeten besparen. Musea overleven al tijden op beperkte financiële middelen. Nog het pijnlijkst is dat de federale wetenschappelijke instellingen, die al jaar en dag zo'n gigantisch patrimonium bewaren, en die zo'n behoefte hebben aan goede plannen en aan goede mensen om ze uit te voeren, geblokkeerd zitten. Omdat er geen federale regering is, kunnen bijvoorbeeld contracten van wetenschappers niet worden verlengd. En dus verdwijnen er nu al mensen naar het buitenland, om misschien nooit meer terug te keren. Nee, dat is niet de fout van die dromers en planners van hierboven, maar van de partijen die er niet in slagen een regering te vormen. Bij dezen een oproep om niet in het wilde weg de eigen plannen te willen realiseren, zonder overleg met de anderen, of los van andere overheden. Het erfgoed is er, en Brussel is een geliefde woonplaats voor kunstenaars. Het huzarenstuk zal zijn om met de verschillende overheden één goede visie te ontwikkelen.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni