Fin de Siecle Burne Jones 7350

Vervoort roept Overlegcomité bijeen over Fin-de-Sièclemuseum

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
20/01/2015

Minister-president Rudi Vervoort (PS) roept het Overlegcomité tussen de federale regering en Gemeenschaps- en Gewestregeringen bijeen over de Brusselse museumdossiers. Hij gaat er hun onderfinanciering aankaarten en de toekomst van het Fin-de Sièclemuseum, vernam brusselnieuws.be.

Vervoort roept het Overlegcomité tussen de federale regering en de Gemeenschaps- en Gewestregeringenbijeen om twee redenen. Eerste reden is het voortbestaan van het Fin-de-Sièclemuseum en het daaraan gekoppelde lot van de collectie Gillion Crowet. Het echtpaar Gillion Crowet schonk de waardevolle art-nouveaucollectie geschat op 22 miljoen euro, aan het Brusselse Gewest, als betaling van erfenisrechten.

Voorwaarde was wel dat de collectie in het KMSKB zou tentoongesteld worden. Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA), bevoegd voor het federaal Wetenschapsbeleid, zei eerst dat ze het Fin-de-Sièclemuseum wou sluiten om plaats te maken voor het museum voor moderne kunst. Intussen is ze op die verklaring teruggekomen. Kunstverzamelaar Robert Gillion had er toen al op zijn beurt als vergelding mee gedreigd negen Magrittes die hij in bruikleen heeft gegeven weg te halen uit het aan het Magrittemuseum.

“Daarom heeft de Brusselse regering op mijn initiatief beslist om het Overlegcomité bijeen te roepen,” zegt Vervoort. Hij wil dat de federale overheid klare wijn schenkt ter zake.

'Minder subsidies voor musea heeft impact op Brussel'
Andere reden is de vermindering van subsidies voor de federale wetenschappelijke instellingen. De federale regering verminderde voor 2015 de subsidies van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKB), de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) met 15 procent.

“Het beleid ten aanzien van de federale wetenschappelijke instellingen heeft ook een directe impact op Gewestelijke materies zoals toerisme, erfgoedbeheer en het imago van Brussel" aldus Vervoort. “Er is ook een impact op de Brusselse economie en de tewerkstelling.”

Het Overlegcomité komt op 28 januari bijeen.

Vervoort kondigde deze stap maandag aan in het Brussels parlement, in zijn antwoord op een mondelinge vraag van Barbara d'Ursel de Lobkowicz (FDF) en Philippe Close (PS).

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni