Uit een steekproef in opdracht van Leefmilieu Brussel blijkt dat 17 procent van de Brusselaars zelf groenten kweekt. 40 procent zegt in het afgelopen jaar minder vlees te hebben gegeten. Dat meldt minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH), die woensdagmiddag de eerste tussenstand heeft opgemaakt van haar Good Food-strategie. Tegen 2020 zou een derde minder voedsel verspild moeten worden, en tegen 2035 zou een derde van de in Brussel gegeten groenten en fruit uit de stad zelf en de Rand moeten komen.
Uit een onderzoek van Leefmilieu Brussel blijkt dat 17 procent van 660 ondervraagde Brusselaars zelf groenten kweekt: driekwart van die groep kweekt kruiden, ruim de helft groenten en een kleine 30 procent fruit, en één op de tien heeft een kippenhok. Naast die 17 procent zegt 15 procent van de ondervraagden van plan te zijn binnenkort zelf voedsel te gaan kweken. Dat ligt dus in de lijn van de doelstelling dat 30 procent van de Brusselse huishoudens een deel van hun voedsel zelf zou moeten produceren, zegt minister Fremault.
Het Gewest zet ook in op de verhoging van de lokale productie om het aanbod aan de burgers te verbreden. Tegen 2035 wil Fremault immers dat 30 procent van de niet-verwerkte groenten en fruit die de Brusselaar consumeert, in de stad of stadsrand geproduceerd worden. Sociale kruideniers en coöperatieven kunnen hierbij een rol spelen. Zo opende ze woensdagmiddag de nieuwe sociale kruidenier in Jette, die CABA Jette heet. Kansarmen kunnen er producten aan een lagere prijs kopen, waarbij verse, plaatselijke en duurzame producten gepromoot worden.
Doggybags op restaurant
Het gewest wil ook de strijd aanbinden tegen voedselverspilling. Elk Brussels gezin gooit jaarlijks 15 kilo voedingsmiddelen weg. Voor de Brusselse horeca gaat het om 12.000 ton.
Minister Fremault verwees terug naar een initiatief daarover dat in het kader van de Good Food-strategie werd ontwikkeld: het Rest-O-Pack, waarmee restaurantbezoekers hun restjes naar huis kunnen meenemen. Vandaag zijn er 83 restaurants aangesloten. Begin dit jaar startte ook het programma rond Good Food-kantines in scholen en bedrijven. De eerste kantines krijgen volgend jaar hun label, en Fremault hoopt 40 labels te kunnen uitreiken tegen 2020.
Minder vlees
Tot slot wil Fremault met de Good Food-strategie ook de vleesconsumptie verminderen. Tegen 2020 zou 60 procent van de Brusselaars zijn vleesconsumptie moeten teruggeschroefd hebben. In de peiling van Leefmilieu Brussel verklaarde alvast 40 procent van de ondervraagden in het afgelopen jaar zijn vleesconsumptie te hebben teruggeschroefd: 16 procent sterk, 24 procent een beetje.
Minister Fremault voert al een tijdje campagne op publieksevenementen om de Good Food-strategie bekender te maken bij het grote publiek. Zo was 'eten uit eigen tuin' dit jaar het onderwerp van het Brussels Garden Festival in mei, en organiseert Leefmilieu Brussel op 22 en 23 oktober een Good Food-weekend. Tijdens dat weekend zullen in alle Brusselse gemeenten activiteiten plaatsvinden om de principes van de Good Food-strategie te promoten.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.