De Brusselse regering heeft een gezondheidsplan goedgekeurd. Het plan wil onder meer de ongelijkheid op het vlak van gezondheid terugdringen. Voor daklozen en kwetsbare personen wordt er bijvoorbeeld een dienst uitgebouwd voor mensen die niet tot bij de huisarts raken.
Brussels gezondheidsplan wil ongelijkheid terugdringen
Het plan komt er omdat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie sinds de zesde staatshervorming meer bevoegdheden heeft over de gezondheidszorg. Het werd donderdag voorgesteld door de ministers Didier Gosuin (Défi) en Guy Vanhengel (Open VLD).
In het plan, dat al voorbereid wordt sinds 2015, zitten een hele rits doelstellingen (17), uitgewerkt in 45 maatregelen. "Het lijkt alsof het lang duurt, maar we zijn het eerste gewest in België dat ermee uitpakt", aldus Gosuin.
Aan de basis van het document liggen 3 basisdoelen: de ongelijkheid qua gezondheid verminderen, alle Brusselaars een toegankelijk en samenhangend zorgtraject aanbieden en de kwaliteit van het gezondheidsbeleid verbeteren.
Om de ongelijkheid terug te dringen wordt er onder meer een gezondheidsimpacttest ingevoerd. Dat betekent dat bij alle nieuwe beleidsmaatregelen wordt onderzocht wat de impact ervan is op de gezondheid van de Brusselaars.
0,5de lijn
Onder diezelfde doelstelling valt de uitbouw van wat de “0,5de lijn” wordt genoemd. Dat is de gezondheidszorg die actief op zoek gaat naar mensen in nood die zelf niet op eigen kracht tot bij de huisarts (de eerste lijn) geraken. Het principe wordt nu al toegepast door Dokters van de Wereld bij bijvoorbeeld transitmigranten en daklozen. De regering trok er in deze legislatuur 300.000 euro voor uit.
Het plan wil ook dat er een globale aanpak komt omtrent zwangerschap in Brussel, het zogenaamde ‘perinataliteitsplan’. Moeders die bevallen komen nu niet altijd in aanraking met een arts. Dat zou met het plan verleden tijd moeten worden. Ziekenhuizen zullen dan automatisch controleren of vrouwen die bevallen wel opgevolgd worden.
Ziekenhuizen moeten communiceren
Meer algemeen wil het plan ervoor zorgen dat ziekenhuizen aan een betere opvolging van hun patiënten doen. Nu worden mensen regelmatig ontslagen uit een ziekenhuis zonder dat de behandelende huisarts daarvan weet.
Het plan voorzit ook in de oprichting van één structuur die alle Brusselse actoren op het vlak van gezondheidspreventie samenbrengt: Brupreventie. In dat kader komt er bijvoorbeeld een proefproject rond dikkedarmkankerscreening.
De Brusselse regering trok deze legislatuur al 8 miljoen euro uit voor de maatregelen uit het plan, legden de ministers donderdag uit.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , gezondheidsplan , Didier Gosuin , Guy Vanhengel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.