Protestmars, georganiseerd door Amnesty International, voor Ahmadreza Djalali,  professor aan de VUB, die in Teheran ter dood veroordeeld is

| Protestmars, georganiseerd door Amnesty International, voor Ahmadreza Djalali, professor aan de VUB, die in Teheran ter dood veroordeeld is.

Brussels Parlement ijvert voor vrijlating Djalali

TDN
© BRUZZ
04/12/2020

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een spoedresolutie goedgekeurd om er bij de regering op aan te dringen om mee druk uit te oefenen om de executie te voorkomen en de vrijlating te vragen van Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de VUB. De Kamer keurde donderdag een gelijkaardige resolutie goed.

Vorige week raakte bekend dat de Iraans-Zweedse VUB-gastdocent Djalali dreigt geëxecuteerd te worden. De executie van de academicus zou deze week plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Djalali zal worden overgebracht naar de Karadj-gevangenis nabij Teheran, wat gezien wordt als een laatste stap voor executie.

Moratorium op doodstraf

Zowel de Zweedse als Belgische autoriteiten, als de EU hebben er bij Iran op aangedrongen daarvan af te zien. De oproep wordt gesteund vanuit het Brussels Parlement. Op initiatief van parlementslid Juan Benjumea-Moreno (Groen) dringt Brussel er via een spoedresolutie bij de regering op aan om druk uit te oefenen om de executie te voorkomen en vrijlating van Djalali te vragen.

Daarnaast vraagt het Brussels Parlement dat België zich aansluit bij diplomatieke initiatieven om de fundamentele rechten van Djalali te vrijwaren. De regering moet bij de Iraanse overheid aandringen op een moratorium van de doodstraf, aldus de resolutie. Een afschaffing ervan zou nog beter zijn, klinkt het.

Hoe sterker het signaal wereldwijd, hoe groter de kans dat Djalali gered kan worden

Juan Benjumea-Moreno (Groen)

Juan Benjumea-Moreno 2 Groen installatie Brussels Parlement

Om druk te zetten op Teheran vraagt het Brussels halfrond dat samenwerkingen tussen de gemeenschapsregeringen en de universiteit van Iran opgeschort worden zolang de veiligheid en de mensenrechten van gastdocenten bij hun terugkeer in Iran niet verzekerd is. Vijf Vlaamse universiteiten zetten eerder alle samenwerking met Iran on hold.

"Met het Brussels Parlement versterken we mee de internationale druk. Hoe sterker het signaal wereldwijd, hoe groter de kans dat Djalali gered kan worden", aldus initiatiefnemer Benjumea-Moreno in een reactie. "Het is van levensbelang dat overheden een duidelijk signaal geven. Dat geldt zich voor Brussel, aangezien Djalali via de VUB sterk verbonden is met de hoofdstad."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Ahmadreza Djalali , executie Djalali , Brussels Parlement , Juan Benjumea-Moreno

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni