In Brussel haalt slechts één van alle overheidsinstellingen de vooropgestelde norm waarbij personen met een handicap minstens twee procent van het personeelsbestand vertegenwoordigen. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) verkreeg van Brussels minister Sven Gatz (Open VLD).
Brusselse overheidsdiensten stellen te weinig personen met handicap tewerk
De Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB) is de enige gewestinstelling die wel voldoet aan de norm. Er werken 30 gehandicapte personeelsleden op een totaal van 1.481 personeelsleden, wat neerkomt op 2,03 procent. Urban.brussels haalt de norm net niet met 1.96 procent, terwijl de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij en de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris (1,63 procent) nog in de buurt komen. Andere instellingen als Leefmilieu Brussel (0,33 procent), hub.brussels (0,39 procent) of Netheid Brussel (0,4 procent) blijven ruim onder het streefcijfer.
De gewestelijke rekruteringsdienst talent.brussels stelt vast dat de vertegenwoordiging van personen met een handicap in de gewestinstellingen traag evolueert, nochtans is de integratie van mensen met een handicap een van de vijf prioritaire diversiteitsdoelstellingen van de Brusselse regering.
"Het Brusselse streefcijfer van 2 procent ligt al lager dan het federale streefcijfer van 3 procent, maar zelfs die lagere grens wordt quasi nergens gehaald. Ik hoop van harte dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou deze alarmbellen aangrijpt om een tandje bij te schakelen", stelt parlementslid Debaets.
Er bestaan geen sancties voor gewestinstellingen die het streefcijfer van 2 procent niet halen. Al is het wel zo dat de overheidsinstellingen alleen in aanmerking komen voor de integratiepremies van de dienst PHARE als ze de vooropgelegde norm halen.
Lees meer over: Brussel , Politiek , rolstoelgebruiker , gehandicapt