Als de verzekering de schade aan Muntpunt na de rellen van november vorig jaar niet zou dekken, dan zal de Stad Brussel dat wel doen. "Is dat een impliciete schuldbekentenis?”, vraagt Vlaams parlementslid Joris Poschet (CD&V) zich af. "Close geeft daarmee toe dat zijn optreden als hoofd van de politie heeft gefaald," zegt N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe.
'Close bekent impliciet schuld aan rellen Muntplein'
Bibliotheek Muntpunt, aan het Muntplein in centrum Brussel, raakte in het oog van de storm toen er op dat plein in november vorig jaar rellen uitbraken. Verschillende ruiten moesten eraan geloven. De schade wordt geraamd op 35.000 euro.
Als de verzekering van Muntpunt die kosten niet dekt, dan zal de Stad Brussel de kosten op zich nemen. Dat antwoordde Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) in het Vlaams Parlement op een vraag van Karl Vanlouwe (N-VA).
'Weinig illusies'
"Ik heb niet begrepen vanuit welke filosofie de stad Brussel dat zou doen. Is dat een impliciete schuldbekentenis?”, vroeg CD&V-parlementslid Joris Poschet zich af. "Ik hoop dat men de schade ooit daadwerkelijk kan verhalen op de daders, maar daar maak ik me soms bijzonder weinig illusies over", aldus Vanlouwe.
"Maar als het stadsbestuur zich hiertoe engageert, geeft burgemeester Close dus toe dat zijn optreden als hoofd van de politie gefaald heeft en dat hij de schuld op zich neemt”, voegt Vanlouwe nog toe.
In ieder geval hoopt de N-VA'er dat men niet laks optreedt tegen dergelijke feiten. "In de kerstvakantie nog, toen een molotovcocktail werd gegooid naar een politiecommissariaat, zei een Brussels burgemeester ‘oh, ça arrive’: dat gebeurt nu eenmaal. Eigenlijk relativeerde en minimaliseerde hij zo opnieuw. Ik denk dat we doortastend moeten zijn."
Rellen in Brussel
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Rellen in Brussel , rellen , Muntpunt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.