In de startnota voor de Vlaamse onderhandelingen staat dat Vlaanderen de band met Brussel wil behouden en versterken. Daartegenover staat wel dat "we kordaat zullen toezien op de gewenste besteding van de Vlaamse dotatie aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC)". "We willen geen blanco cheque geven", zegt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA).
De Wever wil kordater toezien op Vlaams geld voor Brussel
De N-VA stuurt al enige tijd aan op meer controle over de Vlaamse middelen die naar Brussel stromen. Zo schreven we in april nog dat de VGC jaarlijks een miljoen euro misloopt omdat de toen bevoegde minister Sven Gatz (Open VLD) geen akkoord vond over het nieuwe Brusseldecreet. Dat nieuwe decreet voorzag in extra geld, maar in ruil wilde de Vlaamse Regering, met N-VA op kop, wel meer controle op de besteding van dat geld. Iets wat de andere Brusselse partijen niet zagen zitten en als een "belerend vingertje" beschouwden.
Maar de eis staat nu dus in de startnota die de N-VA voorlegt, als basis voor de coalitiegesprekken in Vlaanderen. Letterlijk staat er: "We behouden en versterken de band tussen Vlaanderen en Brussel en blijven investeren in onze gemeenschapsbevoegdheden in Brussel. Wel zullen we kordaat toezien op de gewenste besteding van de Vlaamse dotatie aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie en een correcte naleving van de bevoegdheidsafbakening."
Volgens Vlaams parlementslid en Brusselaar Karl Vanlouwe (N-VA) is dat niet meer dan normaal. "Goeie afspraken maken goeie vrienden", zegt hij aan BRUZZ, "dat heeft niks met een belerend vingertje te maken. We willen daarentegen geen blanco cheque geven. Als Vlaanderen zoveel geld geeft (32,4 procent van het totale budget van de VGC, red.), dan is dat best gebaseerd op goeie afspraken."
Woonbonus afschaffen
In de startnota gaat ook de woonbonus op de schop. In tegenstelling tot in Brussel is er in Vlaanderen wel nog een belastingvermindering voor mensen die een hypothecaire lening zijn aangegaan voor de aankoop van een eigen woning. Maar daar wil de Wever nu komaf mee maken. "Vanaf 1 januari 2020 dooft de woonbonus uit en verlagen we de registratierechten, zodat het goedkoper wordt om een enige eigen woning te verwerven."
Daarmee volgt Vlaanderen het Brussels voorbeeld. In de hoofdstad heeft de woonbonus in 2017 al plaats gemaakt voor een korting op registratierechten. Die zijn in Brussel wel een stuk hoger (12,5 procent) dan in Vlaanderen (7 procent). Met deze verschuiving wil de Vlaamse regering "het fiscale voordeel verschuiven van het hebben van een woning naar het verwerven ervan."
Openbaar vervoer
Verder wil de N-VA ook inzetten op 'duurzame vervoersmiddelen': fietssnelwegen, binnenvaart, spoor en openbaar vervoer. Het aandeel daarvan moet in stedelijke gebieden zoals Brussel/Vlaamse Rand opgetrokken worden "tot minstens 50 procent." Die eis is niet nieuw, en de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn stelde eerder al dat hier geld tegenover moet staan. Dat terwijl de dotaties voor De Lijn de laatste jaren stelselmatig verlaagd werden.
Lees meer over: Brussel , Politiek , vlaamse regeringsvorming , startnota , coalitievorming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.