Na een week Brusselse begrotingsbesprekingen is er nog steeds geen witte rook. Er moet 600 miljoen euro bespaard worden, of er moeten nieuwe inkomsten worden aangeboord. Maar de meerderheidspartijen (socialisten, groenen, Défi en Open VLD) raken er niet uit.
Discussie Brusselse begroting zit muurvast
Vorige week donderdag verliet begrotingsminister Sven Gatz (Open VLD) de onderhandelingstafel. Hij wil een begroting in evenwicht in 2024, zoals de liberaal in 2021 had beloofd. Hij vraagt daarom aan elke minister om ferm in de uitgaven te snijden. Er moet namelijk zo'n 600 miljoen euro gevonden worden.
Maar de nota viel niet in goede aarde, dus stapte Gatz op.
De begrotingsminister wil de schuldgraad van het Brussels Gewest onder 205 procent houden. Dat is wat Standard & Poor’s heeft aangegeven als kritische grens om geen negatieve rating te krijgen. Maar sommige meerderheidspartijen verwijten Gatz dat hij, na vier jaar aanmodderen met de begroting, nu, aan het einde van de legislatuur, plots met "onredelijke en politiek onhaalbare" besparingen komt aandraven.
Vrijdag volgde een biechtstoelprocedure, en na het weekend leverde die manier van werken een nieuwe nota op, “maar die is imbuvable,” zo klinkt het bij een van de kabinetten. “De inhoud ervan is nog erger dan de eerste nota. Dan nog liever geen begroting.”
Snoeien in openbaar vervoer
Deze ochtend zaten de ministers opnieuw samen, maar zonder akkoord.
Onder meer in het openbaar vervoer wil Gatz fors snoeien, voor een bedrag dat overeenkomt “met het schrappen van een tiental lijnen van de MIVB”, en daarbovenop nog eens honderden ontslagen.
Verder zouden de dienstencheques opnieuw duurder worden, zou het Woningfonds op de schop gaan, en zal er in diverse administraties geen geld meer zijn voor aanwervingen of baremieke verhogingen. Ook het sociaal middenveld zou in de klappen delen. En voor de energiepremies wordt de geldkraan dichtgedraaid.
Morgen en in het weekend gaan de onderhandelingen normaal gezien verder. De tijd dringt, want volgende week donderdag leest minister-president Rudi Vervoort (PS) zijn beleidsverklaring voor in het parlement.
Lees meer over: Politiek , Begroting 2024 , Brusselse regering , Sven Gatz , Standard & Poor's