| Archiefbeeld: een parlementaire commissie in het Brussels Parlement.

Eerste burgercommissies in parlement zullen zich buigen over 5G en huisvesting

HD
© BRUZZ
06/01/2021

In 2021 zullen de eerste ‘burgercommissies’, bestaande uit 45 gelote burgers en 15 parlementsleden, van start gaan in het Brusselse parlement. De onderwerpen werd woensdag definitief goedgekeurd: 5G en huisvesting zullen de debatten beroeren.

Met de burgercommissies wil het parlement de Brusselaars sterker betrekken bij de besluitvorming op parlementair niveau. De commissies zullen worden samengesteld op basis van een lotingssysteem. Alle inwoners van het Gewest boven 16 jaar kunnen zich potentieel aan een uitnodiging verwachten.

Parlementslid en initiatiefneemster Lotte Stoops (Groen) is heel tevreden dat dit project nu van start gaat. “De expertise van veel mensen is soms even groot als die van ons. We moeten manieren vinden om beslissingsorganen open te trekken voor iedereen en verschillende perspectieven mee aan tafel te krijgen. Iedereen heeft andere antwoorden op maatschappelijke vraagstukken, komende vanuit hun leefwereld, dat maakt het debat des te rijker”.

Brussels parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) sluit zich daarbij aan: "Zowel de kwestie van de daklozen en de huisvesting als de criteria voor de invoering van 5G verdienen een open, transparant, inclusief en goed onderbouwd debat. Of het nu gaat om een burgerinitiatief of om een voorstel van het parlement, de wens van het parlement om de burgers bij de besluitvorming te betrekken, wordt hiermee concreet."

Qua timing is alles nog onzeker: "Wat de start van de werkzaamheden betreft, zijn we afhankelijk van de ontwikkeling van de gezondheidssituatie. Ik denk dat deze debatten niet tot hun volste recht zullen komen als ze via videoconferentie worden georganiseerd," aldus Madrane.

Aanbevelingen

In de commissies worden burgers en parlementsleden bijgestaan door experten. Binnen een nog af te spreken termijn moeten de commissies aanbevelingen formuleren voor het parlement. Dat verslag moet vervolgens binnen de zes maanden behandeld worden door datzelfde parlement.

De aanbevelingen worden geschreven samen met 15 parlementsleden. De effectieve leden van de bevoegde commissies (in dit geval leefmilieu en huisvesting) voeren vervolgens in principe de aanbevelingen uit die zij zelf mee hebben opgesteld. In het uitzonderlijke geval dat de parlementsleden niet overeenkomen met de burgers in de commissie moeten ze hun keuze om de aanbevelingen niet verder op te volgen communiceren aan de burgerleden.

5G, leegstand en daklozenbeleid

Zowel 5G als huisvesting zijn onderwerpen die de publieke opinie in de grootstad beroeren. Federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) liet woensdag weten een dekking van 70 procent 5G te voorzien tegen halfweg 2023. “Het is echt belangrijk om daar echt een maatschappelijk debat over 5G te hebben, mét de juiste informatie,” zegt Stoops.

Het tweede onderwerp, huisvesting, kwam binnen via een petitie. Meer dan 1.000 mensen vroegen het parlement om na te denken over huisvesting, meer specifiek over hoe leegstand kan worden gekoppeld aan het daklozenbeleid. “Opnieuw een belangrijke spreidstand voor een grootstad zoals Brussel,” sluit Stoops af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , burgercommissies , 5g , uitrol 5G , Lotte Stoops , Brussel Huisvesting , commissie huisvesting , huisvesting

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni