Herman Matthijs: 'Grenzen van Brussel zijn onlogisch'

© brusselnieuws.be
13/04/2011
Het Brussels Gewest moet een volwaardig gewest zijn en bevoegd worden voor sport en toerisme. Een uitbreiding van het hoofdstedelijk gewest moet bespreekbaar zijn. Dat zegt VUB-politoloog Herman Matthijs in het weekblad Knack.

Sinds enkele weken woedt er een heftige - grotendeels semantische - discussie over de vraag of Brussel een volwaardig gewest is of moet worden. "Als Brussel geen volwaardig gewest mag zijn, wat dan wel?" vraagt Matthijs zich af. "Gaan Vlaanderen en Wallonië samen Brussel besturen? Dat zal nooit werken. Nee, je moet logisch zijn: ofwel wordt Brussel een gewest zoals een ander, ofwel zeg je dat dit onmogelijk is en keer je terug naar de situatie van vóór 1989, toen Brussel nog geen gewest was en beheerd werd door de federale regering."

De politiloog wil Brussel enkele gemeenschapsbevoegdheden geven zoals sport en toerisme. Belangrijke bevoegdheden zoals onderwijs en cultuur zou hij wel aan de gemeenschappen laten. Naast het Brusselse, Vlaamse en Waalse gewest moet er volgens hem ook een Duitstalig gewest komen.

Matthijs pleit verder voor een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de afschaffing van de taalfaciliteiten in de Rand. "Die zijn zestig jaar geleden ingevoerd als een tijdelijke maatregel en vormen nu nog constant een bron van miserie," zegt hij.

Tegelijk moet een uitbreiding van Brussel bespreekbaar zijn. "De grenzen van Brussel zijn niet logisch. Hoe is het mogelijk dat de ene rijstrook van de Romeinse Steenweg nabij de Heizelpaleizen behoort tot het Vlaams Gewest en de andere tot het Brussels Gewest, met kafkaiaanse toestanden als gevolg voor het onderhoud? Die grenzen moeten zeker worden hertekend. Ten tweede moet een uitbreiding van Brussel met de faciliteitengemeenten - met uitzondering van Wemmel - bespreekbaar zijn. Wat gaat Vlaanderen doen als bij de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat negentig procent van de inwoners van die gemeenten op Franstalige lijsten stemt?"

Nog volgens Matthijs zijn de huidige communautaire onderhandelingen niet meer dan de aanloop naar een volgende staatshervorming. Hij acht het mogelijk dat er nieuwe federale verkiezingen komen in oktober 2012, samen met de gemeenteraadsverkiezingen. "We zijn nog nooit zo dicht bij een splitsing van het land geweest als nu," waarschuwt Matthijs. De Vlamingen moeten volgens hem dan ook het plan B van de Franstalige socialisten serieus nemen. Een plan waarin het nieuwe België bestaat uit Wallonië, Brussel en de zes faciliteitengemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni