Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) plaatst kanttekeningen bij de geplande Brusselse app waarmee mensen (seksuele) intimidatie op straat kunnen melden. "Ik wil de resultaten van die app afwachten, maar ik ben redelijk sceptisch", zo antwoordde Homans op een vraag van parlementslid Ann Brusseel (Open VLD). Zo zou de app volgens haar "no-gozones voor vrouwen" kunnen creëren.
Homans sceptisch over Brusselse app tegen seksuele intimidatie
Lees ook: Nieuwe app tegen seksuele intimidatie
Uit een studie van de universiteit Gent op vraag van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) blijkt dat bijna negen op de tien vrouwen in Brussel al geconfronteerd werden met een vorm van seksuele intimidatie. Een op de drie ondervindt daar nog elke dag negatieve gevolgen van. Om de strijd tegen seksuele intimidatie op te krikken, gaat Brussel binnenkort een app lanceren.
Via die app zullen slachtoffers of getuigen gevallen van intimidatie kunnen melden.
'No-gozones'
Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) is benieuwd naar de resultaten van de Brusselse app, maar is tegelijk "redelijk sceptisch". "Ik heb er toch heel wat vragen bij", zei ze woensdag in het Vlaams Parlement.
"Als je van slechte wil bent, kan je via de app een bepaalde wijk of straat in slecht daglicht stellen", aldus Homans. "De app zou ook no-gozones voor vrouwen kunnen creëren. Dat kan niet de bedoeling zijn", klinkt het.
Het kabinet van staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) is verbaasd over die kritiek. "Mochten we zien dat er in bepaalde wijken veel meldingen zijn, kunnen we samen met buurtwerkers, jeugdwerkers en politieagenten net meer gaan handhaven en tussenkomen", laat de staatssecretaris weten. Dat moet net vermijden dat vrouwen die plekken gaan ontwijken.
"Ook bij mensen die de app misbruiken, kan men ingrijpen: zo zijn er in Parijs twee mensen na misbruik uitgesloten van het gebruik van de app."
Verder waarschuwt Homans voor een te grote versnippering van initiatieven. De N-VA-minister gelooft daarom meer in "gebiedsdekkende" initiatieven zoals die van haar federale collega Zuhal Demir (N-VA), die enkele maanden geleden de campagne "Ik grijp in" rond hetzelfde thema lanceerde. Die focuste zich specifiek op de omstaanders, en ijvert voor een actieve tussenkomst.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Liesbeth Homans , seksuele intimidatie , seksisme , App , Bianca Debaets
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.