Een groep Koekelbergenaars eist dat hun gemeentebestuur een beter overzicht geeft van de mandaten en vergoedingen in de gemeente. Op de gemeenteraad maandagavond wordt het jaarverslag besproken, maar de lijst is nu al zeker niet compleet. Er is nog geen volledig kadaster van nevenmandaten en -vergoedingen.
Inwoners Koekelberg eisen meer transparantie van gemeentebestuur
Volgens de gemeentesecretaris van Koekelberg publiceert de gemeente elk jaar een rapport met de vergoedingen van de gemeentelijke mandatarissen, en hun reizen op koste van de gemeente. Ook de overheidsopdrachten zijn elk jaar netjes opgelijst. Vanaf dit jaar komt in dat jaarverslag ook een punt over de aanwezigheden van de schepenen en gemeenteraadsleden.
'Later'
Maar op het vlak van de nevenmandaten en de mandaten of vergoedingen van niet-verkozenen, zoals mensen die werken op het kabinet van de burgemeester en zetelen in raden van bestuur van gemeentelijke vzw's, loopt het mis. De gemeente is op de hoogte van de verplichting. "We brengen het later dit jaar in orde," klinkt het.
Niet enkel de gemeente Koekelberg talmt met volledige transparantie. "We horen vaak 'binnenkort binnenkort binnenkort', maar er komt nooit echt iets van," zegt Claude Archer van transparantiewaakhond Transparencia.
Zo haalt hij de beloftes van Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) aan, die herhaaldelijk volledige transparantie op vlak van mandaten en vergoedingen heeft beloofd, maar nog steeds in gebreke blijkt.
Geslaagd?
Gemeentes publiceren dan wel vaak mandatenlijsten, maar die zijn vaak onvolledig en vermelden amper nevenmandaten of vergoedingen en mandaten van niet-verkozenen. Nochtans is dat ook wettelijk verplicht.
In ons overzicht van de transparantie bij Brusselse gemeentes, afgelopen december, scoorde enkel Etterbeek een voldoende. "Maar er is wel een trend tot meer openheid," zegt Archer. "Zo was Brussel Stad bijvoorbeeld een van de slechtste leerlingen in de klas. Sinds het Samusocial-schandaal is er veel veranderd en tonen ze meer openheid."
Hoe transparant is het beleid?
Lees meer over: Koekelberg , Politiek , Hoe transparant is het beleid? , Transparantie , Philippe Pivin
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.