Brusselse kunstenaar Alex Deforce en Maya Mertens hebben een artistieke voicemail achtergelaten bij minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor Cultuur. Daarmee protesteren ze tegen de aangekondigde bezuiningen in hun sector.
Kunstenaars laten uit protest artistieke voicemail achter bij Jan Jambon
Er zit storing op het grote gelijk / Waar zullen we eerst naar kijken? / Gaan we naar binnen / onze dromen uitleven, tot de zon sterft? / Vragen als antwoorden / Dat is niet de definitie / van alles-geven / Een vermoeidheid maakt zich meester / Omarm die / na de strijd / Alle zintuigen strak / elke voeling brak, klinkt het in de voicemail van dichter Alex Deforce aan minister-president Jan Jambon (N-VA).
Het gedicht heeft Deforce geschreven in de dagen voor hij de voicemail insprak, met de besparingen in het achterhoofd. “Het gedicht gaat over vechten tegen beslissingen en hoe vermoeiend dat is. Iedereen wil wel iets doen, maar heel veel mensen beseffen dat we al jaren aan het strijden zijn. Ook ik heb nooit veel geld verdiend met wat ik maak. Het was altijd al een gepuzzel met onkostenvergoedingen. Het is the same old story. Hoeveel kan je besparen? Zullen ze ooit stoppen? Als de cultuur dood is misschien.”
Vieze meisje
Performer Maya Mertens, die opereert onder artiestennaam 'Vieze meisje', koos voor het liedje 'Aldi Lidl tranen' om in te spreken bij Jambon. “Dissonanten kweel ik mij een weg door de nachten / om klaar te stomen voor een dag onafgebroken trachten / en hoop ik op een leven / om tatoeages aan te wijden / misschien iets met een jeugd held of iets met geile wijven / en tot die tijd / blijf ik voor alles in / maar voor niets te vinden / leef ik tussen haakjes / al tranen verslindend.
Ook zij koos het liedje met het oog op de besparingen. "Aldi Lidl tranen is een soort strijdlied voor mezelf, het gaat over het onafgebroken trachten. Over het blijven gaan, no matter what," verklaart Mertens.
Projectsubsidies
Ook op haar zullen de besparingen een impact hebben. "Ik doe mee aan projecten die projectsubsidies ontvangen. Ik word vaak gevraagd door collectieven of kunstenaars. Die kunnen mij vragen doordat ze subsidies hebben aangevraagd. Veel mensen hebben vooruit gepland tot 2020, dus die subsidies zijn al binnen, maar voor de rondes daarna is het minder zeker. Is het met zestig procent besparing nog wel de moeite om in de pen te kruipen om een dossier in te dienen? Ik ga dat in ieder geval wel blijven doen."
De voicemails werden ingesproken tijdens het Signaal Festival, georganiseerd door de Partij Voor De Poëzie, in Antwerpen. Op dinsdag werden ze door de in Brussel wonende artiesten online gezet via Soundcloud. Tijdens het festival gaven bezoekers een lijst met telefoonnummers waarvan het kunstenaarsduo de voicemail kon inspreken. Eén van de telefoonnummers die ze doorkregen was dat van minister-president Jan Jambon. "Het voelt goed om door te blijven werken en met mijn werk te antwoorden op de situatie in plaats van te gaan zitten mokken of roepen," zegt Mertens. "Ik ga daarnaast ook de straat op."
In november raakte bekend dat de Vlaamse regering flinke bezuiningen gaat doorvoeren bij de meeste cultuurinstellingen. Voor instellingen zoals de KVS in Brussel gaat het over een besparing van 6 procent. Maar vooral de besparing op de projectsubsidies zetten kwaad bloed bij de culturele sector. Die subsidies zakken met ongeveer 60 procent. Dat zal vooral beginnende kunstenaars zwaar raken.
Lees meer over: Brussel , Politiek , alex deforce , maya mertens , Partij voor de Poëzie , performance
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.