| Margot Cloet, de sterke vrouw van Zorgnet-Icuro.

Margot Cloet: 'Maak Brussel bevoegd voor gezondheidszorg'

Steven Van Garsse
25/02/2021

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, vindt dat bij een splitsing van de federale gezondheidszorg Brussel eigen bevoegdheden moet krijgen.

Cloet zei dat eerder deze week in het Vlaams Parlement. De werkgroep Institutionele Hervormingen buigt zich daar over een mogelijke zevende staatshervorming en de gevolgen voor de gezondheidszorg.

Dirk Dewolf (Agentschap Zorg en Gezondheid) en Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) waren het er allebei over eens dat een zevende staatshervorming alleen zin heeft als die goed doordacht is en goed voorbereid. 'Liever geen staatshervorming, dan een halfslachtige,' zo klonk het.

Beiden benadrukten nog eens hoezeer de bevoegdheden in de gezondheidszorg vandaag versnipperd zijn. Dat staat een modern en geïntegreerd gezondheidsbeleid in de weg. De coronacrisis heeft ook bewezen dat de huidige bevoegdheidsverdeling de pandemiebestrijding erg bemoeilijkt heeft.

Vier deelstaten

Zowel Dewolf als Cloet hebben voorstellen gedaan voor een verdere federalisering van de gezondheidszorg, waarbij de solidariteit federaal zou blijven.

Cloet ging wel een stuk verder dan Dewolf in haar voorstel. Ze vindt dat de bevoegdheden maximaal naar de gewesten moeten gaan. Dat zou betekenen dat het Brussels Gewest extra bevoegdheden zou krijgen. Dat staat haaks op de resoluties van het Vlaams Parlement uit 1999 die juist een versterking van de gemeenschappen vooropstaan.

Cloet ziet geen heil in de Brusselkeuze, waarbij Brusselaars, binnen hetzelfde grondgebied, mogen kiezen voor een Franstalige of Vlaamse gezondheidszorg.

Cloet geeft verschillende redenen waarom Zorgnet-Icuro voor de gewesten kiest, een model dat meer aansluit bij het vier-deelstatenmodel van Johan Van de Lanotte.

De keuze voor de woonplaats heeft het voordeel van de duidelijkheid, zegt ze. Ze ziet geen heil in de Brusselkeuze, waarbij Brusselaars, binnen hetzelfde grondgebied, mogen kiezen voor een Franstalige of Vlaamse gezondheidszorg. "De Vlaamse Sociale Bescherming toont vandaag al aan dat dit moeilijk werkbaar is. Brusselaars begrijpen dat niet. Ze vragen zich af of ze voor een subnationaliteit moeten kiezen. En zelfs al is dat niet zo, dit model hapert vandaag."

Cloet zegt dat in haar model er ook minder conflicten zullen zijn tussen de verschillende deelstaten en dat het minder complex is.

Taalrechten

Cloet benadrukt wel dat een Brusselse gezondheidszorg de rechten van de Nederlandstaligen niet mag uithollen. "Eerder integendeel. Ik ben een geboren Brusselaar. Ik weet hoe belangrijk dit is." Tegelijk mogen ook de Nederlandstalige zorginstellingen in Brussel niet in de kou blijven staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Gezondheid , staatshervorming , margot cloet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni