Mecenas dreigt Magrittes weg te halen uit museum

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
11/12/2014

Kunstverzamelaar Robert Gillion dreigt ermee negen werken van Magritte die hij in bruikleen gaf aan het Magritte Museum weg te halen. Hij neemt het niet dat staatssecretaris Elke Sleurs het Fin-de-Sièclemuseum weg wil uit het Museum voor Schone Kunsten.

De poppen - en de kunstwerken - zijn aan het dansen in de federale musea. Robert Gillion bereikte jaren geleden met het Brusselse Gewest een fiscaal akkoord. Het Gewest aanvaardde de art-nouveaucollectie van de familie Gillion Crowet als alternatief voor het betalen van erfenisrechten. De collectie werd geschat - volgens sommigen overschat - op 22 miljoen euro.

Robert Gillion wijst er nu in La Libre en Le Soir op dat het akkoord uitdrukkelijk vermeldde dat de collectie één en ondeelbaar is én dat ze in het Museum voor Schone Kunsten of elders op de Kunstberg moet tentoongesteld worden. Bovendien heeft hij één miljoen euro betaald voor de inrichting van het Fin-de-Sièclemuseum.

Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) wil echter dat de moderne en hedendaagse collectie van het Museum voor Moderne Kunst, die daar nu in het depot stof zit te vergaren, opnieuw in dat gebouw aan de Regentschapsstraat wordt tentoongesteld. Daarvoor zou het Fin-de-Sièclemuseum de baan moeten ruimen. In dat geval wordt dus niet meer voldaan aan de voorwaarden van de overeenkomst.

Als staatssecretaris Sleurs doorzet met haar plannen, dan dreigt Robert Gillion ermee om negen schilderijen van Magritte die hij in bruikleen heeft gegeven aan het Magritte Museum, daar weg te halen.

Michel Draguet, de directeur van de KMSKB, wenst niet te reageren op de beslissing van Sleurs. Die heeft Draguet al meermaals wanbeleid aangewreven. Draguet heeft binnenkort een onderhoud met haar.

Kluwen
Het politiek-juridische kluwen rond de federale musea en kunstinstellingen in en om Brussel wordt dus almaar complexer. Het Fin-de-Sièclemuseum is in zijn bestaan bedreigd, de federale regering en het Brussels Gewest zijn in een strijd verwikkeld over waar de collectie van moderne kunst moet worden tentoongesteld (KMSKB versus Citroëngarage).

En dan is er wat meer op de achtergrond op dit moment de Vlaamse regering. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft in interviews al laten uitschijnen dat er wel eens een koppeling zou kunnen komen van de bouw van een congres- en cultuurcentrum in Ruisbroek – een wens van N-VA – en de opening van een museum voor moderne en hedendaagse kunst, waar zowel PS, SP.A, Open VLD, CD&V en CDH achter staan. De MR is dan weer verdeeld.

De MR heeft met minister van Financiën Didier Reynders een breekijzer: de centen van Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen de federale regering en het Brussels Gewest. De bevoegdheid over de Regie der Gebouwen, die de werkzaamheden in de musea onderneemt, behoort dan weer aan een N-VA’er toe, federaal vicepremier Jan Jambon.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni