In vergelijking met de vorige legislatuur zijn er veel minder Brusselse politici die hun parlementszetel combineren met een ander uitvoerend mandaat. In het Brussels Parlement cumuleren (momenteel) zeven politici, al worden dat er wellicht nog minder eens de nieuwe regeringen gevormd zijn. Daarnaast cumuleren twee Brusselse Kamerleden.
Minder 'cumulards' in Brussels Parlement
Lees ook: Deze politici cumuleren toch
Slechts vijf Brusselse Parlementsleden voeren ook een gemeentelijk mandaat uit. Voor PS gaat het om Ridouane Chahid, die in Evere eerste schepen is. Dat kan ook volgens de regels van de PS. Die laat haar leden toe om een parlemantair mandaat te cumuleren met een gemeentelijk mandaat, zolang het om een gemeente met minder dan 50.000 inwoners gaat. Evere telt 41.000 inwoners.
Burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) raakte ook verkozen in het Brussels Parlement, maar het interne cumulverbod was wel van toepassing op hem. Close verkoos zijn burgemeesterssjerp. Mohamed Ouriaghli raakte ook verkozen in het Brussels Parlement en zat als Brussels schepen in een gelijkaardige situatie. Ouriaghli koos uiteindelijk voor het Brussels halfrond en wordt in het college van de Stad Brussel opgevolgd door Khalid Zian.
Naast Chahid telt de PS nog twee Brusselse cumulards in de Kamer. Ahmed Laaouej is er fractieleider voor de PS, en is daarnaast burgemeester van Koekelberg, een gemeente met minder dan 50.000 inwoners. Hetzelfde geldt voor Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost. Naast Kir en Laaouej raakte Caroline Désir verkozen in de Kamer. Zij was schepen in Elsene - dat ruim 85.000 inwoners telt - en gaf dat mandaat op om naar de Kamer te trekken.
CDH, MR
CDH heeft een gelijkaardig cumulverbod, dat zich beperkt tot gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. Van haar partij mag Brussels Parlementslid Véronique Lefrancq ook schepen in Koekelberg blijven, en dat doet ze ook. Pièrre Kompany zal vanuit diezelfde redenering de functie van Brussels parlementslid en (tijdelijk) burgemeester van Ganshoren met elkaar combineren.
De 31-jarige Christophe De Beukelaer raakte ook verkozen in het Brussels Parlement. Alhoewel hij dat niet moet van zijn partij, laat hij zijn schepenmandaat in Sint-Pieters-Woluwe over aan een partijgenoot.
In het Brussels Parlement cumuleren tenslotte nog Vincent De Wolf (MR, burgemeester van Etterbeek) en Françoise Schepmans (MR, schepen in Molenbeek). Zij liet voor de verkiezingen van 26 mei nog weten dat ze haar "schepenambt zou opgeven eens de Brusselse meerderheid bekend is." Maar die uitspraak nuanceert ze vandaag, nu een regeringsdeelname voor MR veraf lijkt. "Afhankelijk van mijn rol op gewestelijk niveau, geef ik mijn schepenambt op", zegt ze vandaag aan BRUZZ. Schepmans blijft dus nog minstens even - wellicht de hele legislatuur - verder cumuleren.
Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt raakte als lijsttrekker ook verkozen in het Brussels Parlement, maar zou zijn functie als burgemeester alleen opgeven voor de rol van Brussels minister-president. Omdat die kans na vrijwel onbestaande was door de verkiezingsuitslag, liet hij zijn parlementair mandaat liggen voor Nicole Nketo Bomele.
Nederlandstaligen
Aan Nederlandstalige kant is Groen-politica Tinne Van der Straeten verkozen in de Kamer, terwijl ze al schepen is in Koekelberg. Op 20 juni kondigde Groen aan dat ze haar schepenmandaat in Koekelberg neerlegt als gevolg van de decumulregel bij Groen.
Ook aftredend Vlaams minister Sven Gatz en Molenbeeks schepen Khadija Zamouri, allebei Open VLD'ers, cumuleren momenteel met een zitje in het Brussels parlement, maar die situatie verandert naar alle waarschijnlijkheid eenmaal de nieuwe Brusselse regering bekendgemaakt wordt.
Gemeenteraadsverkiezingen
In het Brusselse halfrond zijn er in vergelijking met de vorige legislatuur een pak minder politici die cumuleren. Toen cumuleerde bijna een derde van de Brusselse parlementsleden.
Intussen hebben partijen als PS, SP.A, Ecolo, Groen en Défi een duidelijk standpunt tegen cumul ingenomen en geldt er binnen sommige partijen een cumulverbod. Dat er vandaag minder cumulards zijn heeft ook te maken met andere machtsverhoudingen op gemeentelijk niveau in vergelijking met de vorige legislatuur, voor de verkiezingsuitslag van 18 oktober 2018. Parlementsleden als Geoffrey Coomans de Brachène (MR), Dominique Dufourny (MR) en Marc-Jean Ghyssels (PS) waren voor die datum nog schepen of burgemeester, en werden daarna gemeenteraadslid.
Brusselse senatoren
Verder zijn er nog Brusselse politici die in een parlement verkozen raakten en daarnaast in de Senaat zetelen. Die deelstaatsenatoren krijgen daarvoor geen extra vergoeding. Het gaat om de Brusselse parlementsleden Elke Van den Brandt (Groen), Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), Nadia El Yousfi (PS), Julien Uyttendaele (PS), Bertin Mampaka Mankamba (CDH), Farida Tahar (Ecolo) en John Pitseys (Ecolo).
Els Ampe (Open VLD), Stijn Bex (Groen) en Karl Vanlouwe (N-VA), alle drie verkozen in het Vlaams Parlement, zullen ook in de Senaat zetelen.
Dit artikel is geüpdatet om een aantal namen toe te voegen.
Hoe transparant is het beleid?
Lees meer over: Brussel , Politiek , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Hoe transparant is het beleid? , Cumul , decumul , Brussels Parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.