Brussel Kiest 2018 Jette Open VLD Sven Gatz lijstduwer

| "Er waren ook negatieve reacties, van mensen die niet geregeerd willen worden door een minister met een depressie."

Minister Sven Gatz treedt naar buiten over zijn depressie

JP
13/09/2018

Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) neemt al jaren medicijnen tegen depressie. "Mijn ‘stressmeter’ ging kapot op mijn dertigste", verklaart hij. De minister denkt niet het nog ooit te kunnen redden zonder antidepressiva.

In het talkshowprogramma Gert Late Night vertelt Sven Gatz hoe hij op zijn dertigste als parlementslid verkozen werd, en er direct wilde invliegen. “Ik nam altijd maar meer werk aan,” vertelt hij in het programma. "Mijn stressmeter ging kapot." Gatz botste op een muur: was moe, had nergens meer interesse in en werd vroeg in de ochtend wakker van de stress en angstgevoelens.

Antidepressiva

Zijn moeder vertelde hem dat ook zij te kampen had met depressies, en hij realiseerde zich dat hij er ook mee moest leren omgaan. Medicijnen bleken een uitkomst te bieden. De antidepressiva hielpen het stressniveau laag te houden. “Zoals andere mensen iets nemen voor de bloeddruk, gebruik ik antidepressiva," legt Gatz uit bij BRUZZ.

"Het is een medische conditie, je stresslevel slaat op hol, je bent in een constante ‘fight or flight’-mode. Daar komt nog bij dat ik de dingen graag goed wil doen. Het komt vaker voor bij mensen die perfectionistisch zijn ingesteld.”

"Ook als ik leerkracht of postbode was, zou ik het het hebben, want het zit in mij.”

Minister Sven Gatz

Gatz denkt niet dat hij ooit nog met de medicijnen zal stoppen. “Tussen mijn dertigste en 44ste heb ik meerdere keren geprobeerd af te bouwen, en een paar keer een terugval gehad." Ook toen hij tijdelijk de politiek vaarwel zei, en als directeur aan de slag ging bij de Unie van Belgische Brouwers, kwam het terug. "Toen realiseerde ik mij dat het me blijkbaar niet gaat lukken zonder medicijnen. Ook als ik leerkracht of postbode zou worden, zou ik het het hebben, want het zit in mij.”

Breed publiek

Hoewel Gatz eerder in Humo al aanstipte dat hij antidepressiva gebruikt, was de keuze om dat nog eens te doen in Gert Late Night heel bewust. “In dat programma heb ik een heel breed publiek kunnen bereiken, waar ik kon praten, los van de politiek, maar als mens die ook aan politiek doet.”

"Er waren ook negatieve reacties van mensen die niet geregeerd wilden worden door een minister met een depressie.”

De ontboezeming lokte heel wat reacties uit. “Via sociale media kreeg ik tientallen berichten,” zegt Gatz. “Er waren mensen die het ook gehad hebben, en blij waren dat er over gesproken werd en mensen die het mooi vonden dat ik me kwetsbaar opstelde. Er waren ook enkele negatieve reacties van mensen die niet geregeerd wilden worden door een minister met een depressie.”

Taboe

Dat toont volgens Gatz aan dat het nodig blijft dat af en toe iemand zich uitspreekt over depressie, iets waar 1 op de 3 Belgen vroeg of laat in hun leven mee geconfronteerd wordt. “Psychische ziektes zijn nog niet even bespreekbaar als lichamelijke ziektes. Dat toont aan dat het nodig blijft om erover te praten.” Al is er volgens Gatz al veel veranderd sinds ook zijn collega Guy Vanhengel (Open VLD) zijn depressie bespreekbaar heeft gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Sven Gatz , depressie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni