Molenbeekse kinderen

Mogelijk alternatieve meerderheid voor hervorming kinderbijslag

© Belga
10/09/2017

Vijf van de zes Brusselse regeringspartijen zijn het eens over welke richting de hervorming van de kinderbijslag moet inslaan. Dat hebben PS en Défi zondag verklaard op de commerciële omroep RTL. Hun coalitiepartner CDH zou alleen staan. Ecolo vindt dat het model dat op tafel ligt aansluit bij wat zijzelf samen met Groen naar voren schuift en sluit een alternatieve meerderheid niet uit.

Na de zesde staatshervorming hebben Vlaanderen en Wallonië elk hun nieuwe kinderbijslag al uitgedokterd. Het systeem zal gelden voor kinderen die vanaf 1 januari 2019 het levenslicht zien.

In Brussel raakte de regering het nog niet eens. Maar volgens parlementsleden Caroline Désir (PS) en Emmanuel De Bock (DéFI) gaan vijf van de zes partners akkoord met een model "dat overeenstemt met de Brusselse sociologie". Die vijf partijen zijn dus PS, Défi, Open VLD, SP.A en CD&V. In het systeem dat zij voorstaan, zouden alle kinderen onder de hervormde kinderbijslag vallen. Dat in tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië, waar dat enkel zal gelden voor nieuwgeborenen.

Het basisbedrag zou tussen 145 en 190 euro liggen, afhankelijk van de gezinssituaties, in functie van de sociale bijslagen en waarbij de verworven rechten behouden blijven, legde De Bock uit. Hij herinnerde aan het gratis schoolabonnement voor openbaar vervoer vanaf het derde kind.

Maar het CDH is het daar niet mee eens. De Franstalige humanisten verkiezen eenzelfde kinderbijslag in Wallonië en Brussel. Ze verwijzen daarbij naar het gelijkheidsprincipe, maar ook naar nieuw samengestelde gezinnen die in beide gewesten wonen.

Volgens parlementslid Hamza Fassi-Fihri (CDH) is het onbetaalbaar om het nieuwe systeem op alle kinderen toe te passen, maar PS en Défi ontkennen dat.

Ecolo: 'Sluit sterk aan bij ons voorstel'
Zes maanden geleden stelden de groenen hun eigen model voor. Het model dat momenteel op tafel ligt "sluit sterk aan bij ons voorstel", reageert parlementslid Alain Maron van Ecolo. "Indien dat model kan vermijden dat de middenklasse nadeel ondervindt, een gelijke behandeling garandeert voor alle kinderen en de kinderarmoede vermindert, dan zouden we het kunnen steunen", liet Maron zich ontvallen.

Ecolo telt in het Brussels parlement acht zetels, net als het CDH. De Franstalige humanisten hebben zoals bekend geprobeerd in alle deelentiteiten regeringen te smeden zonder de PS. Dat lukte enkel in Wallonië. In Brussel en de Franse gemeenschap moet het CDH noodgedwongen verder in zee met de socialisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni