Om het onveiligheidsgevoel en de overlast rond de Beurs aan te pakken, vragen de fracties van CD&V en N-VA een verbod op alcohol op de openbare weg. Intussen maakt burgemeester Close zich sterk dat de politie wel degelijk het probleem aanpakt. Vorig jaar werden 515 personen gerechtelijk aangehouden in de voetgangerszone. Tot eind augustus dit jaar zijn dat er al 605.
N-VA en CD&V vragen alcoholverbod aan Beursplein
In navolging van een reportage door VTM Nieuws in de voetgangerszone eerder deze maand vraagt de oppositie in de Brusselse gemeenteraad duidelijke oplossingen voor de criminaliteit en overlast rond het Beursplein. Zowel N-VA en CD&V stellen een alcoholverbod voor op straat.
Mathias Vanden Borre (N-VA) stelde voor om alcoholgebruik op de openbare weg te verbieden, zoals dat al het geval is in de Brabantwijk in Schaarbeek. Bianca Debaets (CD&V) vroeg om de verkoop van alcohol in nachtwinkels te verbieden, eventueel tijdelijk tot het probleem is opgelost. Debaets vroeg ook om een bedelverbod in te voeren in de centrale lanen. Daarnaast vroegen beide fracties, net als Open VLD en MR, om duidelijke cijfers over het aantal arrestaties die in de voetgangerszone zijn gebeurd.
Meer arrestaties
De burgemeester Philippe Close (PS) antwoordde dat de politie "wel degelijk zowel preventief als repressief aanwezig is" aan de Beurs. "Zowel overdag als 's nachts is de politie aanwezig op straat, in uniform of in burger. Dat het aantal gerechterlijke aanhoudingen is gestegen, is voor mij het bewijs dat de aanpak loont", zei Close. Hij gaf daarbij ook cijfers over het aantal arrestaties.
Vorig jaar werden 515 personen gerechtelijk aangehouden in de voetgangerszone. Tot eind augustus dit jaar zijn dat er al 605. Daarvan zijn 165 uitgevoerd voor drugsfeiten, 144 voor diefstal met geweld en een honderdtal voor gauwdiefstallen. De gemeente telt ook 177 GAS-boetes voor openbaar dronkenschap en 354 voor de verstoring van de openbare orde of onwettig verblijf.
Wat betreft de administratieve dossiers steeg het aantal pv's van ongeveer 2000 in 2018 naar al 3.043 dit jaar tot eind augustus.
Close benadrukte dat de gemeente niet enkel wil inzetten op politieaanwezigheid. "Er lopen personen met ernstige psychische problemen op straat, waarvoor we samen met het OCMW naar oplossingen zoeken."
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Beursplein , alcoholverbod
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.