In een aantal Brusselse gemeenten komt de hele gemeenteraad vanavond voor het eerst in twee maanden fysiek samen. Het publiek is voorlopig om veiligheidsredenen nog niet welkom. In veel gemeenten wordt in allerijl een oplossing gezocht om burgers online te laten meekijken, maar in een aantal voorlopig nog niet.
Niet overal kunnen burgers meekijken naar gemeenteraad
De gemeenteraden in Anderlecht, Molenbeek, Evere en Schaarbeek komen weer fysiek samen. Maar dat is wel achter gesloten deuren om de fysieke afstand te kunnen garanderen. De gemeenteraad zal daarom in Molenbeek voor de eerste keer worden uitgezonden op YouTube. "Het is een noodoplossing," zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS). "De techniek is nog niet perfect, maar we mikken vooral op goed geluid."
Toen de digitale gemeenteraad in Watermaal-Bosvoorde voor het eerst live werd uitgezonden, was dat een succes, zegt schepen van Burgerparticipatie Cathy Clerbaux (Ecolo). "Te zien aan de commentaren keken er dubbel zoveel mensen als er gewoonlijk in de zaal hadden gezeten." Voor haar is het dan ook een motivatie om de digitalisering van de gemeenteraad verder te zetten.
Te zien aan de commentaren keken er dubbel zoveel mensen naar de gemeenteraad als er gewoonlijk in de zaal hadden gezeten.
Pioniers
Een aantal Brusselse gemeenten was ook voor de crisis al gewend om gemeenteraden online uit te zenden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Brussel-Stad, één van de pioniers op het gebied van online uitzendingen. "We hadden het geluk dat alles al was voorbereid voor Facebook live en uitzending op onze website," zegt de woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). "Normaal hebben we een heel team dat de mensen filmt die het woord nemen. Op dat team konden we ook terugvallen voor het uitzenden van de gemeenteraad via videocall."
Ook de Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Lambrechts-Woluwe zonden al langer uit online. Ukkel, Molenbeek en Watermaal-Bosvoorde zijn nieuwkomers. Daar werd beslist om de gemeenteraad online uit te zenden, zodat burgers kunnen meekijken. Heel wat andere gemeentes hebben nog geen oplossing gevonden, maar werken eraan. Zo klinkt het bijvoorbeeld in Schaarbeek, Elsene, Etterbeek, Evere en Vorst.
"Digitaal uitzendenden is technisch mogelijk, we waren de eerste gemeente in België die huwelijken via video uitzond, speciaal voor mensen die uit China kwamen en hun familie," zegt Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek. Daarvoor moet de gemeenteraad wél eerst weer in het gemeentehuis plaatsvinden. Hij mikt op daarvoor op eind juni, afhankelijk van de evolutie van de coronacijfers.
Privacybezwaren
Een aantal gemeenten voelt voorlopig niets voor het online uitzenden van de gemeenteraad. "De bevolking uitnodigen op een virtuele gemeenteraad is niet mogelijk," zegt burgemeester Charles Picqué (PS) in Sint-Gillis simpelweg. "We hebben het systeem nog niet om het digitaal uit te zenden," klinkt het uit de mond van Ahmed Laaouej (PS), burgemeester van Koekelberg.
De burgemeesters van Ganshoren en Oudergem zien vooral problemen gerelateerd aan privacy. "We hebben veilige informatica nodig, iets waarvan je zeker kunt zijn dat iemands woorden niet achteraf verdraaid worden. We hebben het Gewest gevraagd naar een adequaat systeem, maar dat was nog niet beschikbaar," zegt burgemeester Didier Gosuin (Défi).
In Ganshoren wil burgemeester Pierre Kompany (CDH) vooral de privésfeer van de politicus beschermen. "Wie wil kan de documenten erop naslaan," zegt hij. "Daar kan de burger de debatten nalezen. In de toekomst kunnen we de goede gewoonten weer oppikken. Het belangrijkste nu is dat we de sereniteit rond deze situatie bewaren. De mensen begrijpen dat wel. De noodtoestand is verlengd, dus we houden ons daaraan."
Lees meer over: Brussel , Politiek , burgerparticipatie , digitalisering , lokale democratie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.