De familie van Sourour Abouda, de vrouw die op 12 januari stierf in een cel van een politiebureau in Brussel, stak woensdag haar teleurstelling niet onder stoelen of banken over het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in de bevoegde Kamercommissie. De minister wilde geen commentaar geven op de feiten zolang de dienst onderzoek van het Comité P, het toezichtsorgaan van de politie, zijn onderzoek niet heeft afgerond.
Nog geen duidelijkheid over dood Sourour: familie reageert teleurgesteld
"Ik begrijp de behoefte aan opheldering, maar we mogen ons niet mengen in een gerechtelijk onderzoek. Anders riskeren we de sereniteit en wettelijkheid ervan en de resultaten van het onderzoek in gevaar te brengen", zei minister Verlinden.
De minister kreeg woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vragen over de stand van het onderzoek van parlementsleden Khalil Aouasti (PS), Nabil Boukili (PTB) en François De Smet (DéFI). De socialistische parlementsleden vroegen onder meer dat "de grootst mogelijke transparantie zou worden betracht".
De familie van het slachtoffer was aanwezig in de zaal, op de publieke tribune. "We zien een ijzeren gordijn dat zich voor onze ogen sluit", zei Soumaya Abouda, zus van het slachtoffer.
"We willen meer transparantie om onze pijn en woede te verlichten, maar we blijven achter met stukjes en beetjes informatie", voegde haar broer Bayram eraan toe. "Die vragen vergroten onze frustratie. Politiegeweld is ook psychologisch geweld op de familie. Ze hebben onze zus vermoord, ze vermoorden ons langzaam".
Gezondheidsproblemen
Sourour Abouda, die in de sociale sector werkte in Brussel, werd op 12 januari in beschonken toestand gearresteerd in de Amerikaansestraat in Brussel. Ze werd vervolgens opgesloten in een cel van de Brusselse politie in de Koningsstraat, waar ze even later dood werd aangetroffen. Het parket maakte melding van zelfdoding, een verklaring die op de helling staat door videobeelden waarop het slachtoffer stuiptrekkend zou te zien is.
De politie zou niet tussenbeide zijn gekomen ondanks aanwezigheid van een camera. Hoewel de minister niets wilde zeggen over het onderzoek, gaf ze wel details over een politierichtlijn over de zorg voor mensen die onder invloed zijn of gezondheidsproblemen hebben en waarvan de toestand medicatie en/of de tussenkomst van een arts vereist. "Mijn zus vinkte veel van de vakjes aan", zei Soumaya Abouda.
Minister Verlinden had het ook niet, ondanks het verzoek van de parlementsleden, over de mogelijkheid van een audit naar het politiebureau waar het overlijden plaatsvond.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Sourour Abouda , Annelies Verlinden , Minister van Binnenlandse Zaken , kamercommissie , politiegeweld