Lag na het ontslag van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) het plan op tafel om hem aan boord te houden als schepen, ja of nee? De discussie blijft aanslepen, na het gehakketak tussen de nationale voorzitters. "Het is ons al voor de vergadering voorgesteld", zegt ex-schepen Ans Persoons (SP.A) zondag in De Zevende Dag. Schepen Els Ampe (Open VLD) ontkent dat in alle toonaarden.
Persoons en Ampe: diametraal andere versies over schepenambt Mayeur
Daarmee houden de Vlaamse partijen uit de voormalige coalitie in Brussel-Stad vast aan hun eigen versies van het verhaal.
Afgelopen donderdag nam burgemeester Yvan Mayeur (PS) ontslag, net als OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS). De twee blijken jarenlang rijkelijk zitpenningen te hebben ontvangen voor raadsvergaderingen bij de vzw SamuSocial, die lang niet altijd zouden plaatsgevonden hebben.
Wat gebeurde er donderdagavond?
Donderdagavond zit het schepencollege van Brussel samen om te kijken hoe het nu verder moet. En over die vergadering draait alle onduidelijkheid. Wat zeker is, is dat Mayeur schepen Ans Persoons (SP.A) uitschold, waarop zij de vergadering verliet. De reden erachter is minder duidelijk. Volgens SP.A lag het plan op tafel om Mayeur aan boord te houden als schepen en kon de partij zich daar niet mee verzoenen, maar dat ontkenden de andere partijen vrij snel.
"Enkele uren voor de vergadering heb ik een telefoontje gekregen met het voorstel dat de burgemeester schepen zou worden", legt Persoons uit in De Zevende Dag.
"Wij hebben dat plan onmiddellijk weerlegd. Onze voorzitter John Crombez heeft daarop contact gehad met (Open VLD-voorzitster, red.) Gwendolyn Rutten. Ook zij was duidelijk en zei dat er geen sprake van kon zijn. Ik ging er dan ook vanuit dat mijn collega van Open VLD (schepen Els Ampe, nvdr.) mij zou steunen tijdens de vergadering. Maar dat is niet gebeurd."
'Verschil maken door samen te werken'
De vergadering die avond werd nog voorgezeten door Mayeur zelf, die net zijn ontslag had ingediend. "Hij was duidelijk boos, vooral op SP.A. Volgens hem is het onze schuld dat hij geen burgemeester meer is. Hij had ondertussen ook een telefoontje gekregen van Laurette Onkelinx (de voorzitster van de Brusselse PS, red.), waarin ze zei dat het voorstel om hem schepen te maken voor ons geen optie was."
"Mayeur wilde van mij de garantie dat we er op z'n minst over zouden nadenken, anders moesten we maar opstappen. Dat is later door verschillende PS-schepenen herhaald."
"Ampe heeft toen niets gezegd", zegt Persoons. "Dat was teleurstellend. Als Vlaamse partij in Brussel ben je sowieso klein. Hier hadden we de mogelijkheid om het verschil te maken als we samenwerkten. Maar dat is niet gebeurd. Ik ben teleurgesteld in mijn ex-collega. Voor haar ging het om de postjes en om het afpakken van mijn bevoegdheden."
'Ruziënde socialisten'
Schepen Els Ampe (Open VLD) vertelt een ander verhaal. "Een plan om Yvan Mayeur schepen te maken, lag niet op tafel", zegt ze eveneens in De Zevende Dag, maar – opvallend – op een ander moment in de uitzending. "Er was duidelijk ruzie binnen de socialistische familie, maar daar waren wij niet van op de hoogte. Er werd behoorlijk geschreeuwd, maar wat er onder hen precies besproken en gebeurd is, weet ik niet."
"Ik ben aan tafel blijven zitten omdat de vergadering over meer ging dan enkel over Mayeur", zegt ze. (...) "Als je iets wil veranderen, dan moet je aan de tafel blijven zitten. Aan de zijlijn gaan roepen, lost niets op. Als je doelpunten wil scoren, moet je op het terrein staan." Uiteindelijk heeft SP.A zélf beslist om op te stappen, zegt Ampe. "Wij kunnen juridisch niemand verplichten om op te stappen. Zij is weggegaan."
"Wij hadden bereikt wat we wilden: Mayeur was opgestapt", reageert Persoons. "Waarom zou ik dan zelf opstappen?"
'Seksistische suggesties'
In sommige media werd de afgelopen dagen gesuggereerd dat Persoons door SP.A is "opgeofferd" om zo het hachje van minister Pascal Smet (SP.A) te redden. Hij was als minister namelijk medeverantwoordelijk voor Samusocial, samen met Céline Fremault (CDH).
"Ik vind dat eigenlijk nogal seksistisch", zegt Persoons daarover. "Alsof ik het kleine meisje ben dat niet voor zichzelf kan spreken. Ik ben vier jaar schepen geweest in Brussel. Dat was geen makkelijke opdracht, maar ik heb geknokt. Ik heb mijn principes, dit was echt wel een keuze die ik zelf kon maken."
Bekijk de interviews uit De Zevende Dag met Els Ampe en Ans Persoons hier.
Samusocial
Lees meer over: Politiek , Samusocial
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.