| De Bortiergalerij, aan de voet van de Kunstberg.

Petitie tegen verdwijnen boekhandels Bortiergalerij haalt meteen 4.000 handtekeningen

AD
23/09/2023

De Bortiergalerij, aan de voet van de Kunstberg, is al meer dan 150 jaar de thuisbasis voor handelaars in tweedehands boeken. Sinds 1847 wordt er in de galerij druk gesnuisterd in zeldzame boeken en stationsromannetjes, maar daar zou binnenkort wel eens een eind aan kunnen komen. Brussel-Stad wil de galerij namelijk nieuw leven inblazen en zou van plan zijn om er een horecaproject onder te brengen. De boekhandelaars zijn een petitie gestart om zich tegen die plannen te verzetten.

De eigenaar van de Bortiergalerij is de Grondregie van Brussel-Stad. Vorig jaar lanceerde die instantie twee projectoproepen om de leegstaande panden in de galerij een nieuwe invulling te geven. Doel is “om de historische site te dynamiseren met een coherente visie, met respect voor het erfgoed en de reeds aanwezige handelaars,” staat te lezen op de website. De meeste huurders reageerden en dienden hun projectvoorstellen in, maar daarna bleef het stil. De handelaars vrezen nu dat ze plaats moeten maken voor “een grote speler, die de passie en de geest van de galerij niet respecteert.”

Overeenkomst met horecapartner

Volgens de boekhandelaren heeft de Stad recent een overeenkomst gesloten met de ondernemer die ook achter Wolf en Fox Food Market zit. “De Regie wil de galerij toevertrouwen aan één enkele speler, die gespecialiseerd is in de horecasector,” staat te lezen in de petitie. “Wij huurders zijn niet geraadpleegd en er is geen bestek of projectoproep openbaar gemaakt.” De handelaars hekelen dat de Stad nooit gereageerd heeft op de projectvoorstellen die zij hebben ingediend. Bevoegd schepen Lydia Mutyebele Ngoi (PS) en de Grondregie van Stad Brussel waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Welke plaats de boekhandelaren in het nieuwe project zullen innemen, is niet duidelijk. Zij gaan alleszins niet akkoord met de toekomst die hen wordt opgelegd en zijn een petitie opgestart om zich tegen de plannen te verzetten. Die werd sinds donderdagavond al meer dan 4.000 keer ondertekend. “We willen dat er een echte projectoproep komt, in alle wettelijkheid en transparantie, met betrokkenheid van alle handelaars ter plaatse.”

Eind juni maakten de handelaren zich ook al zorgen om hun toekomst en die van de galerij. Dat had vooral te maken met de stijgende huurprijzen en de tijdelijke huurcontracten die steeds korter worden. De Stad gaf toen aan dat ze geen concrete plannen had met de galerij, maar dat ze openstond voor een permanente overname van de leegstaande panden. “Horeca is daar niet mogelijk, maar over alle andere projecten kan er wel gepraat worden,” zei schepen Lydia Mutyebele Ngoi toen aan BRUZZ, al lijken de kaarten vandaag anders te liggen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni