| (archiefbeeld)

Primeur in Brussels parlement: 'geel hesje' krijgt eerste hoorzitting door petitierecht

KVDP
© BRUZZ
03/03/2020

Voor de eerste keer sinds het ontstaan van het Brussels Parlement leidt een petitie tot een hoorzitting. Donderdag spreekt Theo Mewis de Brusselse parlementsleden toe. De man uit Sint-Gillis lanceerde een petitie tegen CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada, en verzamelde genoeg handtekeningen om gehoord te worden in het parlement.

In de commissie Europese Aangelegenheden van het Brussels Parlement staat donderdag een hoorzitting gepland over het CETA-verdrag, tussen Canada en de EU. De hoorzitting komt er nadat Theo Mewis (62), oud-vakbondsmilitant en 'geel hesje' uit Sint-Gillis, een petitie tegen dat verdrag had gelanceerd.

Volgens Mewis zullen de levens van burgers, ook Brusselaars, sterk beïnvloed worden door dat handelsverdrag en wil hij daarom een volksraadpleging. "Een van de clausules in dat verdrag is dat er tot 80.000 ton vlees zou kunnen worden ingevoerd vanuit Canada", geeft Mewis als voorbeeld. "In Canada is het een publiek geheim dat de dieren tot vijf weken voor het slachten hormonen toegediend krijgen. De gevolgen daarvan kunnen we hier niet meer controleren."

Daarnaast waarschuwt Mewis voor de gevolgen van het goederentransport tussen Canada en de Europese Unie. "Dat zal tot meer brandstofverbruik leiden, onverantwoord in tijden waarin iedereen het over de klimaatopwarming heeft."

"Dit is veel te belangrijk om enkel in politieke kringen te bespreken. De burger moet zich ook uitspreken."

Theo Mewis

Eerste hoorzitting na petitie

Mewis lanceerde zijn petitie in het najaar van 2018. Tegen april 2019 had hij meer dan 5.000 handtekeningen verzameld, voldoende om gehoord te worden in het Brussels Parlement. Dankzij het petitierecht kunnen Brusselaars die minstens 1.000 handtekeningen verzamelen (in december vorig jaar paste het parlement het quotum aan van 5.000 naar 1.000) van Brusselaars die ouder dan zestien zijn een hoorzitting in het Brussels Parlement vragen.

"Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Brussels Parlement dat dit nu ook gebeurt", zegt Mewis trots. "Maar we moeten dan ook vaststellen dat dit democratisch instrument weinig om het lijf heeft."

Volksraadpleging

Donderdag hoopt Mewis vooral op de steun van de parlementsleden. "De discussies over de ratificatie van het verdrag moeten in Brussel nog gevoerd worden. Wij hopen hiermee een standpunt uit te lokken", aldus Mewis. "Maar dit is veel te belangrijk om enkel in politieke kringen te bespreken. De burger moet en wil zich ook uitspreken."

De oud-vakbondsman uit Sint-Gillis vermoedt dat de meerderheid van de burgers tegen het CETA-verdrag gekant is. "In 18 van de 19 gemeenten werd een motie tegen CETA aangenomen. Wij vragen nu de activering van artikel 39bis uit de grondwet, die het voor een gewest mogelijk maakt om een volksraadpleging te houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Gillis , Politiek , petitierecht , CETA , Brussels Parlement , petitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni