Sommige Brusselse parlementsleden hebben recht op een uittredingsvergoeding van zo'n 467.000 euro. "Zulke bedragen krijg je aan gewone mensen niet uitgelegd", klinkt het bij PVDA-PTB. In het Brussels Parlement hebben twee PTB-leden recht op een uittredingsvergoeding.
PVDA: 'Bedragen afzwaaipremies zijn veel te hoog'
In het Brussels Parlement zwaaien 53 van de 89 parlementsleden af. Zij hebben recht op een uittredingsvergoeding. Die wordt berekend op basis van het aantal jaren dat iemand in het parlement zetelde. Per jaar in het parlement heeft een aftredend parlementslid recht op twee maanden brutoloon. Alleen al voor de voorbije legislatuur zou er 5,2 miljoen euro nodig zijn. Enkele oudgedienden, zoals bijvoorbeeld Charles Picqué, hebben door hun lange staat van dienst recht op een slordige 467.000 euro.
"Zulke bedragen krijg je aan gewone mensen niet uitgelegd", reageert gewestelijk PVDA-PTB-voorzitter Dirk De Block. "Met de PVDA zijn wij tegen dit systeem. Politici stemmen over de degressiviteit van de werkloosheid, maar stoppen met werken valt voor hen wel goed mee."
In de Kamer diende de PVDA vorig jaar een wetsvoorstel in om het systeem van uittredingsvergoedingen aan banden te leggen. "Ons alternatief is dat we van politici volwaardige werknemers maken, zodat zij bijdragen aan de sociale zekerheid en ook kunnen terugvallen op een wekloosheidsuitkering." De rekening zou dan veel lager liggen, klinkt het. "Nu gaat het gewoon om teveel geld."
'Geen zelfverrijking'
In het Brussels Parlement krijgt de PVDA na zondag haar eerste zitje en de PTB stijgt van vier naar tien zetels. Twee PTB-mandatarissen, Mathilde El Bakri en Claire Geraerts, komen niet opnieuw in het Brussels Parlement en hebben recht op een uittredingsvergoeding van iets minder dan 100.000 euro bruto.
Politici zijn niet verplicht om die uittredingsvergoeding op te nemen. Wat met de twee PTB'ers? "Daarover gaan wij nog communiceren", aldus De Block, "maar zij gaan alleszins niet aan zelfverrijking doen en het geld zal ook niet naar de partij gaan." Sommige politici kiezen ervoor om (een deel van) hun uittredingsvergoeding af te staan aan een goed doel.
Lees meer over: Politiek , PTB*PVDA , PVDA , Dirk De Block , Brussels Parlement , afzwaaipremie , uittredingsvergoeding
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.