De onderhandelaars hebben vrijdag rond 16.30 uur de eerste lezing afgerond van wat een Brussels regeerakkoord moet worden. Mobiliteit en huisvesting zijn daarin de prioriteiten, met onder andere extra tramlijnen en een zone 30 in bijna heel het Gewest. Zakia Khattabi van Ecolo is niet opgezet met de informatie die gelekt is.
Regeerakkoord over extra trams, zone 30 en meer sociale woningen
De zes delegaties van PS, SP.A, Ecolo, Groen, Open VLD en Défi waren vrijdagochtend om 9.30 uur naar het Brussels Parlement afgezakt. Toen klonk het nog dat het mogelijk een vergadering tot de finish zou kunnen zijn, maar zover kwam het niet. Even na 16 uur staakten ze hun werkzaamheden. "De eerste lezing is afgerond," verklaarde PS-onderhandelaarster Laurette Onkelinx. "Maar er blijven nog knelpunten over, en niet van de minste." Ze hoopte dat de onderhandelaars maandagavond of -nacht zou kunnen afronden, maar dat is nog niet zeker.
Algemene zone 30
Ondertussen heeft Le Soir die eerste versie van het regeerakkoord kunnen inkijken. Grote prioriteiten zijn mobiliteit en huisvesting. De nieuwe Brusselse regering wil tegen 2050 een CO2-vrij Brussel, dat een voorbeeldstad moet worden waar de auto niet langer de meeste plaats inneemt.
Blikvanger is de algemene zone 30, die er in 2021 moet komen. Alleen op grote wegen, zoals de Kleine Ring, mag sneller gereden worden. Daartoe komen er ook meer snelheidsremmers en verhoogde politiecontroles. De dieselban tegen 2030 is herbevestigd, en Brussel wil onderhandelen met de andere gewesten over een kilometerheffing.
Wat openbaar vervoer betreft: metro 3 komt er wel degelijk (ondanks eerdere tegenkantingen bij Ecolo), tegen 2030. De nieuwe regering wil ook de tramlijnen fors uitbreiden. Lijnen 3, 7, 8 en 9 zouden verlengd worden, drukke buslijnen zoals 95 en 49 worden omgetoverd tot trams.
Meer huurtoelages
Om de wachtlijsten van 45.000 gezinnen voor sociale woningen in te perken, wil de regering nieuwe woningen bijbouwen, maar ook privé-gebouwen opkopen. Het plafond voor de huurtoelage wordt verhoogd, zodat meer woningen in aanmerking komen. Er komt een grootschalige isolatie van sociale woningen, de energiepremies zullen hervormd worden in de loop van de legislatuur.
Ook over de décumul zijn knopen doorgehakt. Brusselse parlementsleden mogen hun zitje niet meer combineren met een mandaat als schepen of burgemeester, vanaf 2024. Het aantal gemeentelijke gekozenen moet beperkt worden, maar een schepenpost van een kleine gemeente moet opgewaardeerd worden, zodat het een voltijdse functie betreft.
Europese uitzondering
Verder wil het regeerakkoord een uitbreiding van de jongerengarantie naar alle werkzoekenden, en bevestigt ze het protocolakkoord voor de uitrol van 5G.
Budgettair zit ook het Brussels Gewest vast in het keurslijf van de Europese begrotingsnormen, maar bedoeling is om een uitzondering te vragen voor belangrijke investeringen: de uitgaven voor de metro, de renovatie van de tunnels en de ecologische transitie (specifiek isolatie van gebouwen).
Knelpunten over fiscaliteit
Tijdens het weekend vinden er bilaterale contacten plaats om een oplossing te vinden voor de punten die nog niet getrancheerd zijn. En daarbij zijn er nog een aantal zware knelpunten. Vooral over fiscaliteit komen de partijen nog niet overeen.
Maandag of dinsdag zou het regeerakkoord officieel voorgesteld moeten worden.
'Foute informatie'
Ondertussen laat Ecolo-medevoorzitster Zakia Khattabi weten dat ze not amused is met de gelekte informatie in Le Soir. Khattabi had vrijdag bij de collega's van RTBF nog benadrukt dat de sfeer aan de onderhandelingstafel bijzonder goed zat. "Maar buiten het feit dat sommige informatie fout is, zorgen deze lekken voor spanningen waar er daarvoor geen waren," betreurt ze in een mededeling zaterdag.
"Dit brengt een veilige landing van het regeerakkoord in het gedrang," aldus Khattabi nog.
Lees meer over: Brussel , Politiek , coalitieonderhandelingen , Brusselse regering , regeringsvorming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.