608 parlementaire vragen en interpellaties: dat is de balans voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) aan het einde van het politieke jaar. Smet kreeg daarmee 9 stuks meer voorgeschoteld dan minister-president Rudi Vervoort (PS). Alle ministers en staatssecretarissen kregen meer vragen dan vorig jaar.
Smet blijft meest bevraagde minister
Nu het zomerreces begint, maakt de Franstalige krant La Capitale van de gelegenheid gebruik om het aantal mondelinge en schriftelijke vragen op een rij te zetten die de leden van de Brusselse regering het afgelopen jaar op hun bord kregen.
Goud, zilver en brons
De meest bevraagde politicus is, net als vorig jaar, minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Met grote dossiers als het taxiplan, de tunnelrenovaties of de verkeerssituatie rond de Basiliek van Koekelberg, kreeg hij heel wat verzoeken om uitleg. Het waren er 77 meer dan vorig jaar, toen hij 531 vragen kreeg.
Met slechts 9 vragen minder, komt minister-president Rudi Vervoort (PS) op de tweede plaats. Hij moest in totaal 599 keer zijn verhaal doen in het parlement over onderwerpen als veiligheid, stedenbouw en de Haven van Brussel. Ook vorig jaar ging Vervoort aan de haal met de zilveren medaille met 530 vragen.
Op de derde plaats volgt Céline Fremault (CDH), minister van onder andere Huisvesting en Leefmilieu. 495 keer werd ze bevraagd over onder andere de lage-emissiezone, die dit jaar werd ingevoerd, maar ook over de veiligheid in sociale woningen na de brand in één van de gebouwen van de Schaarbeekse Haard. Ook bij haar steeg zo het aantal vragen. Vorig jaar ontving ze er 446.
Middenmoters
Minister voor Werkgelegenheid Didier Gosuin (Défi) moest 484 keer tekst en uitleg geven over zijn bevoegdheden, ten opzichte van 419 in 2017.
Staatssecretaris Fadila Lanaan voor Netheid komt op de vijfde plaats met 244 verzoeken. Die gingen onder andere over de hervorming van de afvaldienst en het aanwerven van extra personeel.
Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid, Gelijke Kansen en Digitalisering, Bianca Debaets (CD&V) kreeg 228 vragen, 6 meer dan vorig jaar.
Hekkensluiters
Guy Vanhengel, minister van Financiën eindigt met 131 vragen op de gedeelde laatste plaats met staatssecretaris Céline Jodogne, onder andere bevoegd voor Brandveiligheid.
Beiden werden vaker bevraagd dan vorig jaar. Toen moest Vanhengel 127 keer antwoord geven, en kreeg Jodogne 72 vragen. De forse stijging bij die laatste is te wijten aan de hervorming die ze doorvoerde bij de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). Ook het rapport van het Rekenhof, dat heel wat onregelmatigheden vaststelde, riep heel wat vragen op.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Brusselse regering , Pascal Smet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.