| De Brusselse regering vlnr: Bernard Clerfayt (Défi), Nawal Ben Hamou (PS), Elke Van den Brandt (Groen), Rudi Vervoort (PS), Alain Maron (Ecolo), Pascal Smet (One.Brussels/SP.A), Barbara Trachte (Ecolo) en Sven Gatz (Open VLD).

Sociale economie en Brusselse huurder krijgen financiële hulp

TDN
02/04/2020
Updated: 02/04/2020 14.50u

De Brusselse regering pompt geld in inschakelingsondernemingen om de coronacrisis te overbruggen. Vzw's en bedrijven die sociale tewerkstelling onderschrijven, kunnen een eenmalige premie van 4.000 aanvragen per vestigingseenheid. Daarnaast wordt de betaaltermijn voor onroerende voorheffing van Brusselse eigenaars verlengd en krijgen ook sociale woningbewoners extra ademruimte om hun huur te betalen.

De veiligheidsmaatregelen die de federale regering nam, treft heel wat sectoren. De meeste bedrijven kunnen rekenen op financiële hulp, maar sociale ondernemingen dreigden in Brussel vanwege hun statuut uit de boot te vallen. De Brusselse regering wil met een reeks maatregelen voorkomen dat zij overkop gaan.

Tewerkstelling van kwetsbare groepen

Brussel telt zo'n 96 sociale kantoren van 46 vzw's en drie coöperatieven die in aanmerking komen voor de eenmalige premie van 4.000 euro. Inschakelingsbedrijven die meer dan vijf vestigingen hebben kunnen maximaal 20.000 euro opstrijken. Zo komt de Brusselse regering op een totaalbudget van 384.000 euro voor de sociale economie.

"Het was niet logisch dat bedrijven die voor sociale integratie zorgen geen steun kregen. Ook zij worden zwaar getroffen door de gezondheidscrisis. Het was belangrijk om hen een sterk signaal te bezorgen. Zij bieden immers tewerkstellingskansen aan de meest kwetsbare groepen. Met deze premie gaat dat werk niet verloren", licht Clerfayt toe.

Hulp voor lage lonen

De Brusselse regering voorziet nog maatregelen voor de meest kwetsbare Brusselaars. Tot minstens 3 mei kunnen huurders met achterstallige huur niet uit hun woning gezet worden, ook niet ook niet als de eigenaar zich kan beroepen op een vonnis van de vrederechter. Brusselaars in sociale woningen die door de coronacrisis minder verdienen, kunnen vragen om hun huurprijs te verminderen via versnelde procedures.

Ook de Brusselaar die beroep doet op het Woningfonds en een inkomensverlies leed, maken aanspraak op een tegemoetkoming als zij financiële moeilijkheden ondervinden. De betalingstermijn van een lening kan met een half jaar worden verlengd, zonder bijkomende kosten. Huurders kunnen hun huurprijs laten herzien of een afbetalinsplan laten opstellen.

Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) werkt ook aan oplossingen voor huurders en eigenaars op de private huurmarkt. "Intussen roep ik eigenaars op tot solidariteit en verantwoordelijkheid om overgangsregelingen af te spreken met huurders in moeilijkheden, zodat iedereen deze crisis in de beste omstandigheden te boven kan komen", aldus Ben Hamou.

Onroerende voorheffing

Daarnaast besliste de Brusselse regering ook om eigenaars van een woning in het Brussels Gewest extra tijd te geven om hun onroerende voorheffing te betalen. Die maatregel lag al op tafel en werd donderdag bekrachtigd. Concreet worden de betalingstermijnen met twee maanden verlengd, tot vier maanden dus.

Wie een afbetalingsplan nodig heeft, krijgt zes maanden de tijd. "Tijdens de coronacrisis is het voor sommige eigenaars niet evident om alle facturen tijdig te kunnen betalen. Deze maatregel geeft hen extra ademruimte", aldus minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Brusselse regering , steunmaatregelen coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni