“We willen dit eerste jaar gebruiken om de stem te horen van de Brusselaars,” klinkt het in de beleidsverklaring van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Oppositiepartij N-VA reageert misnoegd: “Concrete visies op instellingen als Muntpunt of de Vlaams-Brusselse Media ontbreken.” Bij PTB-PVDA weerklinkt dan weer kritiek op het gebrek aan ambitie voor de opvang in de gehandicaptenzorg.
Vage VGC-beleidsverklaring wil eerst inzetten op burgerparticipatie
De nieuwe beleidsverklaring van de VGC blijft nog steeds op de oppervlakte, net zoals het geval was in het regeerakkoord afgelopen zomer. Het nieuwe VGC-college met Elke Van den Brandt (Groen), Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (One.brussels/SP.A) wil het komende jaar vooral inzetten op burgerparticipatie en dialoog met het middenveld.
“De VGC zorgt in 2019-2020 voor een sterk en ambitieus participatietraject,” klinkt het. De concrete uitwerking van deze “grote lijnen van het VGC-beleid” mogen we pas verwachten bij de begrotingsoefening 2020 en de uitwerking van het strategisch meerjarenplan 2021-2025.
Bestaande projecten
Net zoals in het regeerakkoord heeft het nieuwe college aandacht voor duurzaamheid in haar eigen gebouwen, beschouwt het meertaligheid als een troef en wil het inzetten op de strijd tegen armoede. De VGC wil een “duurzame, inclusieve en gezonde stad.”
Het document kondigt vooral projecten aan die al door het vorige College in gang gezet werden, met op vlak van kinderopvang nieuwe gebouwen in onder meer Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwen en Sint-Gillis. Ook de scholenbouw blijft gestaag doorlopen, onder meer in de campussen St. Michel in Molenbeek en toekomstige tienerschool Porta 1030 op de Gallaitsite in Schaarbeek.
Een concrete visie op bibliotheek Muntpunt is dan weer ver te zoeken, onze eigenste Vlaams-Brusselse Media komen zelfs helemaal niet aan bod.
"De nieuwe beleidsverklaring lijkt als twee druppels water op de voorgaande. Waar is de zelfverklaarde vernieuwing?"
Hiaten die ook oppositiepartijen N-VA en PTB-PVDA niet ontgaan zijn. Fractieleider Mathias Vanden Borre (N-VA) haalde woensdag in de VGC-raad enkele kritiekpunten uit 2018, nota bene van Annemie Maes van Groen, toen nog oppositiepartij in een Open VLD, SP.A en CD&V-college.
“We moeten dus vaststellen dat de nieuwe beleidsverklaring als twee druppels water lijkt op de voorgaande. Waar is de zelfverklaarde vernieuwing?” aldus Vanden Borre.
N-VA hekelt eveneens het gebrek aan concrete afspraken voor de gemeenschapscentra en vraagt zich af hoe het staat met de plannen voor nieuwe sportinfrastructuur en een fuifzaal in het centrum. De meertaligheid is een doorn in het oog: “De Nederlandse taal wordt nu enkel nog gekaderd in het prisma van ‘meertaligheid’. De focus op het versterken van Nederlands in alle beleidsdomeinen lijkt snel te verdwijnen.”
"Op sociaal vlak is er te weinig ambitie. Hoe staat het met de zorgplaatsen voor personen met een handicap?"
Ook voor PTB-PVDA is de tekst te vaag. “Op sociaal vlak is er te weinig ambitie. Er worden geen objectieven gesteld,” zegt VGC-raadslid Jan Busselen. “Hoe staat het bijvoorbeeld met de opvangplaatsen voor personen met een handicap? De beleidsverklaring schiet op dat vlak tekort."
“Bovendien wordt de sprong naar meer samenwerking met de Franstalige gemeenschap nog onvoldoende gemaakt,” vervolgt Busselen. “Er worden wel voorzichtige stappen gezet, maar het feit dat organisaties als Fix en Jes niet in Franstalige scholen mogen worden ingezet, maakt dat er nog steeds een muur staat tussen beide taalgemeenschappen.”
Lees meer over: Brussel , Politiek , VGC , beleidsverklaring , Mathias Vanden Borre
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.