| Cipiers leggen later deze maand het werk neer.

Vakbond kondigt 24-uursstaking in gevangenissen aan

JP
© BRUZZ
11/01/2018

De socialistische vakbond ACOD kondigt een nationale staking aan in de gevangenissen, waar ook de Brusselse cipiers aan meedoen. Eind deze maand leggen ze het werk neer, om daarmee opnieuw aandacht te vragen voor het chronische personeelstekort.

Een nieuwe overlegronde tussen Justitie en de cipiersvakbonden heeft de kloof tussen beide partijen groter gemaakt. “Het voorstel van minister Koen Geens beantwoordt op geen enkele manier aan het protocol zoals dat in 2016 is opgesteld,” reageert vakbondssecretaris Gino Hoppe aan BRUZZ.

Volgens de vakbond moeten er nationaal minstens 400 mensen worden aangeworven om het personeelstekort op te lossen. “Er is een uitstroom van 360 cipiers per jaar,” zegt Hoppe. “We slagen er amper in om die één op één te vervangen, laat staan dat er voldoende personeel is om de achterstand van 537.000 verlofdagen in te halen.”

Het personeel klaagt dat Geens maar geen werk maakt van beloofde aanwervingen. "Ondanks het feit dat de inspecteur van Financiën op 15 december 2017 goedkeuring heeft gegeven om 81 penitentiaire bewakingsassistenten aan te stellen, zien we vandaag dat geen van deze mensen gecontacteerd werd om in dienst te treden," schrijft de socialistische bond ACOD op haar website. "Het kabinet blinkt uit in onkunde, onwaarheden en eindeloos getreuzel."

In de laatste week van januari leggen cipiers in Brussel en de rest van het land telkens het werk twee uur per dag neer, eindigend in een 24-uursstaking op 2 februari. De week daarop zullen de cipiers de dagelijkse staking herhalen, met een 24-uursstaking op 9 februari. Op 12 februari volgt een evaluatie. Als minister van Justitie Koen Geens dan niet over de brug komt met een datum voor de aanwervingen, volgt vanaf 19 februari een 48 urenstaking.

De stakingen van 2016, die toen maanden duurden, hadden grote gevolgen voor de gedetineerden. Cipiers leverden slechts een minimale dienstverlening, en psychosociale diensten hadden helemaal geen toegang. De gedetineerden kregen maar één maaltijd per dag, mochten geen bezoek ontvangen of telefoneren met vrienden en familie, en niet luchten op de binnenplaats. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde de behandeling van de gevangenen toen "wreed, onmenselijk en vernederend," en riep op om de mensenrechten ook tijdens stakingen te respecteren.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt ondertussen aan een wetsontwerp dat een dienstverlening in de gevangenissen moet garanderen. Een concrete timing daarvan is niet bekend. Die hangt immers ook af van de adviezen van de Inspectie Financiën en de Raad van State.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Politiek , gevangenis van Vorst , gevangenis van Sint-Gillis , Koen Geens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni