Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) is niet te spreken over het taalbeleid van postbedrijf Bpost. Hij diende klacht in nadat hij enkel in het Frans bericht kreeg van een te leveren pakje. “Ongehoord dat een overheidsbedrijf ervan uit gaat dat er in Brussel enkel Franstaligen wonen”, aldus Vanlouwe.
Vanlouwe: ‘Bpost beschouwt Brussel als zuiver Franstalige stad’
De klacht kwam er nadat Vanlouwe, die in Ganshoren woont, een briefje kreeg van Bpost over een pakje dat bij hem geleverd zou worden. De boodschap was enkel in het Frans opgesteld. Nadat het parlementslid de zaak aankaartte bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT), werd duidelijk dat Bpost enkel op expliciete vraag van klanten in Brussel in het Nederlands communiceert.
Verder werkt het postbedrijf op basis van een algoritme dat de taal van correspondentie kiest op basis van een postcode. Wat blijkt: de Brusselse postcodes staan gecatalogeerd als zuiver Franstalige gemeentes, waardoor er enkel in het Frans met klanten gecommuniceerd wordt.
'Duidelijk in strijd met taalwetgeving'
"Dat verschillende overheden het in Brussel niet al te nauw nemen met de taalwetgeving, kan je niet echt een geheim meer noemen”, zegt Vanlouwe. “Bpost is voorlopig de laatste in het rijtje van overheden die de taalwetgeving schenden en daarvoor al door de VCT op de vingers getikt werden.”
Want dat het postbedrijf met deze manier van werken de taalwetgeving met de voeten treedt, staat buiten kijf volgens Vanlouwe. “De huidige manier van werken is duidelijk in strijd met de taalwetgeving en moet dan ook onmiddellijk aangepast worden. Is het nu echt zo moeilijk om minstens in de twee landstalen te communiceren? Als de overheid haar eigen wetten en regels al niet meer kan naleven, waarom zou ze dat dan nog wel mogen verwachten van haar burgers?”
Bpost reageerde in een brief al op de klacht van Vanlouwe. Het bedrijf erkent de bovenstaande manier van werken en meldt dat een tweetalige communicatie in voorbereiding is.
Lees meer over: Ganshoren , Politiek , Samenleving , taalwetgeving , Karl Vanlouwe , Bpost
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.