Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest

| Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest.

Vervoort over kilometerheffing: 'Vinden andere gewesten status quo opportuun?'

© Belga
19/10/2019

Brussels minister-president Rudi Vervoort kaatste in zijn repliek in het debat over de beleidsverklaring de bal terug naar de andere gewesten over de slimme kilometerheffing die het Brussels gewest wil invoeren. "Ik hoor van hen geen alternatieven voor een kilometerheffing. En ik hoor niet dat ze een status quo opportuun vinden", aldus Vervoort die in zijn beleidsverklaring vrijdag aankondigde dat hij "met de andere gewesten overleg zou beginnen te plegen over de invoeren van een intelligent congestietarief".

Vervoort wees erop dat de Brusselaars reeds hun gedrag hebben aangepast. Nog maar de helft van de Brusselaars beschikt immers nog over een eigen wagen. De minister-president merkte op dat de Brusselse regering alvast alternatieve oplossingen voor een kilometerheffing heeft, vertrekkende van de plaats en tijd van het gebruik van de wagen. In de regeerverklaring kondigde de nieuwe meerderheid aan dat ze alles zou inzetten op overleg om tot eenzelfde systeem van slimme kilometerheffing te komen in heel het land. Indien dat niet lukt, zal de regering een eigen systeem ontwikkelen.

De minister-president bevestigde ook de doelstelling van gratis openbaar vervoer voor jonge Brusselaars tot 25 jaar en 65-plussers. "De MIVB is bezig met de voorbereiding van dit engagement", reageerde hij op opmerkingen van de oppositie dat er hierover niets staat in de beleidsverklaring.

Kritiek

Rudi Vervoort kreeg vrijdag en zaterdagvoormiddag heel wat kritiek van de oppositie over de plannen van de regering rond huisvesting. Van de 6.400 laatste sociale woningen van het Gewestelijk Huisvestingsplan en de Alliantie Wonen staan er 3.000 in verschillende stadia van afwerking in de stellingen. "Een veel te groot deel is geblokkeerd door juridische, stedenbouwkundige en politieke tegenstellingen", aldus Vervoort. Volgens hem gaat het over een collectieve verantwoordelijkheid, "zeker voor zij die op gemeentelijk niveau aan de macht zijn".

Die laatste uitspraak klonk Cieltje Van Achter als muziek in de oren. "Het is goed dat u erkent dat er problemen zijn tussen gemeenten en het gewest, en vaak nog in de eigen partij", aldus de N-VA-fractieleidster. Grote noden moeten volgens haar eendrachtig aangepakt worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , kilometerheffing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni