Een jaar nadat vrouwen op straat kwamen om te protesteren tegen seksueel geweld in het Brusselse uitgaansleven, komen de Franse (COCOF) en Vlaamse Gemeenschapscommissies (VGC) met een actieplan. “Dankzij dit soort projecten zullen de medewerkers zich sterker omkaderd voelen om seksuele intimidatie te voorkomen en slachtoffers beter op te vangen.”
Vormingen en filmpjes tegen seksuele intimidatie in uitgaansleven
Lees ook: BalanceTonBar, een jaar later
Vorig jaar in oktober kwamen vrouwen massaal op straat om te protesteren tegen seksueel geweld in het uitgaansleven. De protesten kwamen er naar aanleiding van de feiten die in Brussel door de #balancetonbar-beweging aan de kaak werden gesteld.
De Franse (COCOF) en Vlaamse Gemeenschapscommissies (VGC) in Brussel werkten samen met de terreinpartners aan een concreet actieplan om de problematiek te bestrijden. Ze maken 100.000 euro vrij om de uitgaansgelegenheden in Brussel veiliger te maken.
Sensibiliseren
Met de subsidie van de COCOF heeft de vereniging Safe Ta Night filmpjes ontwikkeld die het horecapersoneel sensibiliseren. De VGC engageert zich om daarnaast via een subsidie een gratis vormingsaanbod te ontwikkelen waarop medewerkers van het Brusselse nachtleven gratis kunnen intekenen. Daarvoor kende de VGC een subsidie toe aan vzw Pimento.
In deze opleiding worden medewerkers gesensibiliseerd rond seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen en worden hen tools aangeleerd om gepast om te gaan en te reageren op situaties van seksuele intimidatie en geweld.
“We willen dat iedereen zich veilig genoeg kan voelen om te dansen en te feesten waar ze willen, in alle vrijheid en veiligheid”, zegt VGC-voorzitter Elke Van den Brandt (GROEN). “En als er toch incidenten voorvallen, moeten de slachtoffers meteen terecht komen bij medewerkers van de organisatie. De opleidingen van Pimento zullen daarbij een groot verschil maken.”
Volgens VGC-Collegelid Pascal Smet is “een bruisend nachtleven cruciaal voor een bruisende grootstad”, maar is er “nog veel werk op weg naar een heuse mentaliteitsverandering”.
'Breed gedragen plan'
Daarom worden de opleidingen ter beschikking gesteld van medewerkers in het nachtleven, maar ook van de medewerkers die werkzaam zijn in de horecagelegenheden binnen de culturele, jeugd- en sportsector. “We zorgen ervoor dat dit een breed gedragen plan is zodat we mekaar op een aangename en veilige manier kunnen blijven ontmoeten”, aldus Smet.
“De actie #BalanceTonBar toont aan dat er nog veel werk is alvorens vrouwen en LGBTQIA+ personen zich echt veilig kunnen voelen tijdens het uitgaan”, zegt Babara Trachte (Ecolo), COCOF-Collegevoorzitter. “Dankzij dit soort projecten zullen de medewerkers zich sterker omkaderd voelen om seksuele intimidatie te voorkomen en de slachtoffers beter op te vangen.”
Lees meer over: Brussel , Politiek , actieplan seksuele intimidatie nachtleven , grensoverschrijdend gedrag , #balancetonbar