Al twintig jaar omkadert Den Teirling in Elsene mensen met een psychische kwetsbaarheid in de gezelligheid van een reusachtige woonkamer. Dat doen ze volgens een uniek 'clubhousemodel'. Tijd om hiermee de boer op te gaan, vinden ze zelf. “We zijn laagdrempelig, maar tegelijk hoog gespecialiseerd.”
| De wekelijkse koorbijeenkomst in Den Teirling in Elsene, omkadering van mensen met een psychische kwetsbaarheid in de gezelligheid van een reusachtige woonkamer.
Wie in Den Teirling binnenstapt komt in een wondere wereld terecht. Achter de gevel van een mooi art-decohuis met porte cochère zie je mensen samen koken, de rommel opruimen, voor en achter de bar staan. Of ze lezen een boek in een kingsize zetel. Het zijn mensen die uit een burn-out komen, een psychose hebben meegemaakt of bipolair zijn. Maar merken doe je dat niet. Ze brengen er hun tijd door met hun begeleiders. Wie is begeleider en wie 'patiënt'? Het onderscheid is niet te maken.
“Dat doen we heel bewust,” zegt coördinator Koen Weiss. “Als je van de psychisch kwetsbaren patiënten maakt, en van begeleiders hulpverleners, kom je meteen in een andere dynamiek terecht. Een van medische processen en protocollen. Hier kan iedereen zichzelf zijn, en dat vinden we heel belangrijk. Gewoon mens kunnen zijn onder de andere mensen.”
De cijfers liegen er niet om. Vier op de tien mensen in Brussel kampen met psychische problemen. Het aantal gedwongen opnames is de laatste jaren significant toegenomen, bevestigen de psychiatrische ziekenhuizen. Het leven raast maar voort, nog meer in de stad dan op het platteland, en voor heel wat mensen wordt het dan soms te veel.
“We praten niet over hun mentale gezondheid, maar laten hen zich gewoon goed voelen”
Wie in een psychiatrisch traject terechtkomt, heeft nadien meer kans om te vereenzamen door jobverlies of een relatiebreuk. De officiële dienstverlening, de dagcentra, de ziekenhuizen of zelfs de ambulante zorg aan huis hebben hier niet meteen een antwoord op.
Weiss: “Dit is precies waarom dit huis werd opgericht. We zijn geen dagcentrum, zitten niet in het keurslijf van Riziv-reglementen. We zijn autonoom en noemen het een activiteitencentrum. Wij halen mensen uit hun isolement. Hier kunnen ze gewoon 'zijn', lotgenoten ontmoeten. We praten niet over hun mentale gezondheid, maar laten hen zich gewoon goed voelen.”
De boer op
Empowerment volgens het clubhousemodel. Zo zou je het kunnen noemen. In 1948 werd dat model opgestart in New York voor mensen zonder werk. Ze kwamen samen, stapten in een gemeenschappelijk project met een taak voor iedereen en kregen zo structuur in het leven. Den Teirling transponeerde dat model met succes naar de geestelijke gezondheidszorg.
Den Teirling biedt yoga aan, creatieve schrijfateliers, teken- en keramiekateliers, er is een koor, een theatergroep ...
“We willen dit soort dienstverlening na twintig jaar graag ook elders in de stad,” zegt Weiss. “We zitten hier intussen aan ons plafond. We bouwen al elders activiteiten uit, bijvoorbeeld in Allee du Kaai, maar het kan nog meer zijn. Waarom niet in gemeenschapscentra of elders in de stad een nieuwe Den Teirling uitbouwen, autonome plekken waar mensen met een psychische kwetsbaarheid rust kunnen vinden?”
Weiss: “Daarom gaan we met ons model de boer op. We brengen een cahier uit waarin onze expertise te vinden is. Ons model werkt, mensen hebben er behoefte aan, zeker in onze maatschappij die steeds jachtiger wordt.”
Den Teirling viert drie dagen feest van 20 tot 22 februari, met onder meer de theatervoorstelling Zwarte Gaten, de coverband The Rolling Dice, een film over Den Teirling en een expo. Maesstraat 89, Elsene. denteirling.be
Lees meer over: Elsene , Samenleving , den teirling , psychische problemen , clubhousemodel , Elzenhof
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.