De afgelopen twee weken liet 71 procent van de reizigers die na een verblijf in een rode zone terugkeerden naar het Brussels Gewest zich testen op corona. Dat is meer dan vorige week, maar nog altijd te weinig.
30 procent Brusselse terugkeerders uit rode gebieden laat zich nog altijd niet testen
Reizigers die terugkeren uit een rode zone zijn verplicht zich te laten testen op het nieuwe coronavirus en 14 dagen in quarantaine te gaan. Bij aankomst uit een rode zone ontvangen reizigers een sms met een CPC-code (Corona Test Prescription Code). Hiermee kunnen de reizigers direct naar een testcentrum gaan voor een test.
Tenminste, als zij het Passenger Locator Form (PLF) hebben ingevuld. Dat is in principe verplicht voor iedere Belg die langer dan 48u in het buitenland verblijft. Op basis van dat formulier worden de sms'en verstuurt. Ook als de coronatest negatief is en er geen symptomen zijn, moeten reizigers uit een rode zone verplicht in quarantaine.
De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die in Brussel verantwoordelijk is voor het contactonderzoek, meldt dat sinds 19 augustus 94 procent van alle reizigers die via een online PLF-document aangaven dat zij uit een rode zone terugkeerden, opgebeld werd door het contactcenter om na te gaan of zij de verplichte maatregelen in acht namen. 92 procent van de bereikte personen bevestigden een SMS met CPC-code te hebben ontvangen.
Volgens de GGC liet 71 procent van de teruggekeerde reizigers zich de afgelopen twee weken testen op het nieuwe coronavirus. Daarnaast werd de informatiesite coronavirus.brussels inmiddels meer dan 400.000 keer bezocht.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , corona , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.