Drie nachten lang gaan 300 vrijwilligers van daklozenorganisatie 400 Daken de straat op om daklozen te ondervragen. De bedoeling van de campagne is om de behoeften van de Brusselse daklozen beter in kaart te brengen. "Elke dakloze is er één te veel."
Lees ook: Meer gezinnen vinden geen onderdak: Tijana en haar kinderen sliepen maandagnacht op straat
Maandagavond stroomden de Sint-Gorikshallen vol met mensen. Ze hebben gereageerd op de oproep van 400 Daken, een koepelorganisatie van daklozenorganisaties, die 300 vrijwilligers zocht om daklozen te ondervragen. Maandag-, dinsdag- en woensdagavond trekken ze de straat op.
"We worden hier ingedeeld in groepen om straks op straat op te zoek te gaan naar daklozen", legt vrijwilliger Jean-Philippe Buysschaert uit. "Ik werk voor Habitat et Renovation, een vzw in Brussel met een directe link met de woonproblematiek. Daarom wilde ik absoluut deelnemen aan deze drie avonden, om ook op het terrein te kunnen proeven van de realiteit in Brussel."
Vragenlijst
De vrijwilligers worden gebrieft en trekken vervolgens de straat op met een vragenlijst in de hand. Elke groep zal één stadsdeel uitkammen. "De bedoeling is om zoveel mogelijk daklozen te ondervragen en meer te weten te komen over hun behoeften", gaat Jean-Philippe verder. "De vragen gaan onder andere over hun levensparcours, hoe ze op straat zijn beland, over hun hygiëne en gezondheid, hun toekomstplannen, over corona - of ze getest zijn geweest of niet - over hun interactie met de politie en de buurt, en de risico's die ze lopen."
Het is de derde keer dat 400 Daken deze straatinterviews organiseert. Iedereen die op straat leeft en van plan is om in België te blijven, komt in aanmerking. Voor Jean-Philippe is de eindbestemming vanavond de Nieuwstraat, maar daarvoor wandelt zijn groep eerst via een omweg langs de Varkensmarkt. Daar worden ze aangeklampt door enkele mensen - we weten niet of het daklozen zijn - die voor een nachtwinkel staan te drinken. "Wat moeten we met een vragenlijst?", roept een vrouw naar de groep vrijwilligers. "Ga hier weg als jullie ons niets geven."
Jean-Philippe slaagt erin om één man te overtuigen voor een interview. Het wordt zijn enige gesprek in het eerste uur van de wandeling. "Hij was vriendelijk en wilde meteen deelnemen, al was de bende rond hem een beetje agressief en onder invloed van alcohol", vertelt Jean-Philippe na het interview. "Op een bepaald moment werd hij emotioneler en kreeg hij tranen in zijn ogen. De vraag was wat hem het meeste gekwetst had. Het ging blijkbaar over zijn ouders, dat hij niet het voorbeeld van een goede zoon kon zijn."
'Te veel daklozen'
De groep wandelt de voetgangerszone binnen, richting Nieuwstraat. Terwijl de laatste klanten van Dinner In The Sky op het De Brouckèreplein naar beneden komen, ontmoet de groep van Jean-Philippe nog enkele daklozen aan een bankkantoor. De groep heeft nog twee uur te gaan vanavond.
"Tijdens het eerste deel van de avond hebben we nog niet veel daklozen ontmoet, maar naarmate je meer in het centrum komt, zie je er meer", zegt Jean-Philippe nog. "In vergelijking met andere landen vind ik dat het hier nog meevalt wat het aantal daklozen betreft, maar het zijn er altijd te veel. Elke dakloze is er één te veel."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , daklozen , 400 Daken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.