70-tal mensen betoogt tegen avondklok: 'Corona verdwijnt niet tijdens de dag'

SDS
© BRUZZ
03/01/2021

Een betoging van het Brusselse collectief Vecht voor je Recht tegen de avondklok lokte zondagmiddag een 60- à 70-tal manifestanten. "Een avondklok doet mij denken aan oorlog en terroristische aanslagen", aldus een van de betogers. "Ze uitvaardigen betekent een hellend vlak, waardoor andere grondwettelijke vrijheden in het gedrang kunnen komen."

"Superonlogisch", noemt Gina (18) de avondklok, die er in Brussel voor zorgt dat niemand na 22 uur zonder geldige reden de straat op mag. Ze wacht in de ijzige koude op het begin van een staande betoging tegen die avondklok, die zondagmiddag door een Brussels collectief aan de Kunstberg is georganiseerd.

"Corona verdwijnt niet tijdens de dag", legt Veton Rexhbogaj (23) uit, die iets verderop op de trappen zit en als enige zijn volledige naam wil opgeven. "Ik weet dat er gedoe kan van komen, maar soms moet je voor je mening uitkomen. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar het houdt logischerwijs geen steek. 's Avonds na 22 uur zijn er veel minder mensen op straat, als je wil gaan hardlopen is dat een veel beter moment."

Zonnebril

Een 29-jarige Nederlandstalige vriend van Veton zit naast hem, maar wil zijn naam niet kwijt. "Over de coronamaatregelen is geen serene discussie mogelijk. Op het werk zou ik zeker in de problemen komen als ze wisten dat ik hier ben. Daarom heb ik zelfs een zonnebril meegebracht, als de camera's hier zo meteen beginnen te draaien."

"Het is ook gewoon een gevoel van machteloosheid, een gevoel van opgesloten te zitten", zegt hij. "Dat je op oudejaar heel strikt bent om massa's te vermijden, dat begrijp ik. Maar verder loop ik graag 's avonds rond, waarom mag dat niet?"

Twee politiecombi's houden de actie van op afstand in de gaten, mochten er te veel mensen samenscholen. Vooraf was een maximaal aantal van honderd betogers afgesproken, maar zo ver komt het niet. Een zestig- à zeventigtal mensen komt uiteindelijk opdagen. "Liever wat minder dan dat er problemen van komen", klinkt het bij een van de vijf organisatoren. "Het is onze eerste actie, dat zou de boodschap alleen maar overstemmen."

"Deze avondklok is een precedent", zegt een van de andere organisatoren. "Ze kan in de toekomst opnieuw worden gebruikt, om andere redenen, en daar maak ik me zorgen over."

Patriot Act

Iets verderop kijkt Maxim (34) met zijn vrouw en zoontje en twee vrienden toe. Ook hij ziet in de avondklok een precedent. "Het is een lichtzinnig genomen maatregel die ingevoerd is onder invloed van actoren dicht bij het populisme. Een avondklok doet mij denken aan oorlog en terroristische aanslagen. Ze uitvaardigen betekent een hellend vlak, waardoor andere grondwettelijke vrijheden in het gedrang kunnen komen."

"Ik zie parallellen met de Patriot Act in de VS, die na de aanslagen van 9/11 werd uitgevaardigd. Daardoor kregen inlichtingendiensten en politie veel meer macht, iets wat quasi niet teruggeschroefd is. Deze avondklok en andere coronamaatregelen moeten opnieuw ter discussie worden gebracht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , kunstberg , anticoronamaatregelen , avondklok , Vecht voor je Recht , aanpak coronacrisis , actiegroep coronacrisis , avondklok coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni