Hulp bij de belastingaangifte in Brussel.

Aangiftes tonen lichte stijging van aantal Nederlandstaligen in Brussel

SN
© BRUZZ
29/01/2020

8,2 procent van de Brusselse belastingaangiftes gebeurde vorig jaar in het Nederlands. In 2016 waren dat er nog 7,2 procent. De overgrote meerderheid kiest wel nog voor het Frans: voor de partij Défi de gelegenheid om de verdeelsleutels voor de gemeenschappen ter discussie te stellen.

Taaltellingen in België zijn afgeschaft sinds 1961. Wel kan de keuzetaal voor de belastingaangifte een idee bieden van de verhouding Frans- en Nederlandstaligen – al worden complexe situaties daarmee niet in rekening gebracht, zoals bij meertalige of anderstalige gezinnen.

Van die belastingaangiftes gebeurde vorig jaar 91,8 procent in het Frans, de overgrote meerderheid. Het aandeel Nederlandstalige aangiftes stijgt evenwel: van 7,2 procent in 2016 tot 8,2 procent in 2019, zo schrijft L’Echo op basis van cijfers van de FOD Financiën. Sint-Agatha-Berchem spant de kroon met 12,7 procent Nederlandstalige aangiftes, in Ukkel vind je de minste (4,8 procent).

Na de verkiezingen van mei bleek overigens dat nog nooit zo veel mensen Nederlandstalig hadden gestemd – al biedt dat feit evenmin sluitende conclusies over het aandeel Nederlandstaligen in Brussel.

Ook in de faciliteitengemeenten daalt het aandeel Franstalige aangiftes, van 70,7 procent tot 65,6 in de afgelopen vier jaar. In Linkebeek kiest 75,4 procent voor een Franstalige belastingaangifte, in Wemmel is dat 58,4 procent.

‘Geldstromen herzien’

Het was Kamerlid Sophie Rohonyi (Défi) dat de cijfers opvroeg bij federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). De partij wil daarmee druk zetten op de bestaande inkomsten voor Frans- en Nederlandstaligen in Brussel. De dotaties van federale overheid en het Gewest naar de gemeenschappen, bijvoorbeeld, volgen de verdeelsleutel 80/20 voor respectievelijk de Franstalige gemeenschap (COCOF) en de Nederlandstalige (VGC). Een groot verschil met de verdeling 92/8 van de belastingaangiftes, meent Défi.

De partij wil niet noodzakelijk die verdeelsleutels herzien. Tenzij er nieuwe Vlaamse institutionele eisen over Brussel komen, dan moet ook die verdeelsleutel een nieuwe verhouding krijgen, stelt Défi. En dat zou meteen een gelegenheid bieden om ook te praten over de aanhechting van de zes Vlaamse faciliteitengemeenten bij Brussel, meent Défi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , taalpolitiek , Sophie Rohonyi , faciliteitengemeenten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni