Twee groepen academici hebben elk een open brief geschreven tegen het federale migratiebeleid. Enerzijds gaat het om 72 academici uit politieke en sociale onderzoeksvelden die de politiek van Theo Francken ‘gevaarlijk’ noemen. Anderzijds kanten 8 grondwetspecialisten zich specifiek tegen de uitgebreide vreemdelingenwet.
Academici kanten zich openlijk tegen federaal migratiebeleid
De brieven zijn te lezen in de kranten in De Morgen en Le Soir. De eerste is getekend door maar liefst 72 academici, waarvan een groot deel verbonden is aan een van de Brusselse universiteiten. Het gaat om Nederlands- en Franstaligen, naar eigen zeggen ook van een breed spectrum aan politieke strekkingen. “Dit is geen etherisch protest van linkse intellectuelen in ivoren torens, belerende academici of militanten die zich als universitaire onderzoekers en professoren voordoen,” begint de brief.
De onderzoekers gaan verder door te zeggen dat ze hun door de wetenschappelijke ethiek gekenmerkte stilzwijgen nu wel moéten doorbreken. “Het optreden en het discours van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie hebben nu een ondraaglijke drempel bereikt, net zoals de passieve houding van de regering in haar geheel – op enkele uitzonderingen na – tegenover dat optreden en dat discours ondraaglijk is geworden.”
De huidige toestand herinnert de academici aan “de zwartste uren van onze geschiedenis” terwijl de Belgische regering “zich bezondigt aan het schenden van de rechten van de mens en het kind, of die schendingen tolereert”. Dit terwijl België "niet overspoeld wordt door migranten en de overgrote meerderheid van de migranten geen criminelen of terroristen zijn”, een visie die volgens de universitairen versterkt wordt door het huidige beleid.
Grondwetspecialisten
De tweede brief is afkomstig van acht universitaire grondwetspecialisten. Zij zoomen in op de voorgestelde uitgebreide vreemdelingenwet, die het makkelijker maakt om huiszoekingen te verrichten bij vreemdelingen die het bevel kregen het grondgebied te verlaten.
“De hervorming betekent een fundamentele verzwakking van de rechten van het kwetsbare individu,” pleiten de specialisten. Ze laken het verwachte gemak van de huiszoekingen, dat voortkomt uit het feit dat er dankzij de uitbreiding niet langer een gerechtelijk onderzoek meer mee gepaard zou hoeven gaan.
“Zoiets kan niet in een democratische rechtstaat,” klinkt het. “Omdat het zodanig indruist tegen het respect voor het privéleven en de onschendbaarheid van de woonplaats. De hervorming biedt geen enkele garantie dat daar voldoende rekening mee wordt gehouden.”
Onderzoeksrechters
Ook de vereniging van onderzoeksrechters bleek eerder niet opgezet met het regeringsvoorstel. Ook zij vinden het een “privacy-invasief” principe. De vereniging gaf een negatief advies aan de regering over de wetsuitbreiding. Het is afwachten of de bevoegde Kamercommissie dat advies ook volgt.
Brusselse brief
Het merendeel van de handtekeningen zijn 'Brussels'. Maar liefst 54 van de 72 academici is verbonden aan de VUB, de ULB of Saint-Louis. Volgens professor Criminologie aan de VUB Jenneke Christiaans is de verklaring simpel. "Universitairen en universiteiten in Brussel hebben een lange traditie van samenwerking. Combineer dat met de nabijheid van dit specifieke probleem en je hebt al snel een groot netwerk aan 'ondertekenaars'."
Zelf tekende Christiaans omdat ze dat als een plicht aanvoet tegenover haar kinderen, kleinkinderen en studenten. "Ik ben zelf een kleinkind van de migratie, zoals zo veel mensen. Onze generatie, academicus of niet, zal nooit kunnen zeggen dat we deze problematiek niet hebben gezien in Brussel. Het is ook met dat idee dat ik getekend heb."
De staatssecretaris reageerde al uitgebreid op de brief van de 72 academici via Twitter:
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , Theo Francken , Asiel en Migratie , VUB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.