Vorige zomer kwam de binnentuin van de Grand Hospice in de Kaaienwijk opnieuw tot leven. De buurtbewoners ondervonden sindsdien wel veel geluidsoverlast door allerlei feestjes. Een aantal onder hen lanceerde een petitie die uiteindelijk door 44 buurtbewoners werd ondertekend. Eind vorige week werd er samen met Pali Pali, de organisator, een actieplan opgesteld.
Actieplan na klachten buurtbewoners Grand Hospice
Sinds vorig jaar augustus was er contact tussen buurtbewoner Filip en de groep die de Grand Hospice uitbaat, Pali Pali, wegens geluidsoverlast. In maart dit jaar werd een whatsappgroep gestart om geluidsoverlast te melden en dat was geen dag te vroeg. Filip kreeg bijna elke dag te maken met een klacht. "Het was ook bijna niet te doen. Zelfs met de ramen dicht hoorde ik de bassen trillen."
Ook een andere medebewoonster ondervond last en nam contact op met de organisatie, maar ze kreeg het gevoel telkens afgescheept te worden. Na een tijdje vonden de bewoners elkaar en werd een petitie gestart. Toen merkten ze dat er eigenlijk heel veel bewoners geluidsoverlast ondervonden, in totaal ondertekenden zo’n 44 bewoners de petitie. De meeste klachten over het geluid kwamen van de muziek op de feestjes zelf, of van de mensen die bleven hangen op het binnenplein na privéfeestjes. Ook Leefmilieu Brussel werd ingeschakeld en stelde te hoge decibels vast.
De initiatiefnemers zochten op verschillende niveaus hulp: de wijkagent, de dienst openbare rust en het OCMW (de eigenaars van het gebouw) werden erbij betrokken. Vorige week maandag werd er door de petitie en de druk van de betrokken partijen een bijeenkomst georganiseerd tussen de afgevaardigden van de bewoners en Pali Pali. Toch wil buurtbewoner Filip benadrukken dat hij het project van Grand Hospice een mooi sociaal initiatief vindt, maar dat het wel een enorme overlast voor de buurtbewoners met zich meebrengt. "Dit heeft Pali Pali nu toch wel ingezien," vertelt Filip.
Geen dj’s meer, een sluitingstijd voor de privé-feestjes en decibelmeters zijn de belangrijkste punten van het plan. Over een paar weken zullen ze terug samenzitten om de situatie te evalueren, om het plan eventueel nog bij te schaven.
"We hebben reeds bericht gekregen dat de eerste maatregelen van het plan voelbaar waren’"
Edouard Meier, de oprichter van Pali Pali, is ook heel tevreden met het plan, "het was heel constructief. In het begin waren er veel evenementen nodig om de locatie te promoten, zodat iedereen het zou leren kennen. Deze stap is nu volbracht, dus we kunnen zeker minderen met de evenementen en ze ook minder luid maken. Ook kleine punten zoals de te vroege leveringstijden van vrachtwagens worden aangepakt." Volgens Edouard waren ze initieel niet op de hoogte van het aantal klachten, ze dachten dat er maar twee buurtbewoners last ondervonden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , grand hospice , pali pali , buurtbewoners , geluidsoverlast , Comité Alhambra
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.