Anti-spijbelproject time-out breidt uit
Het time-out project is kleinschalig gestart met begeleiding van zestig jongeren in het schooljaar 2006-2007. Intussen heeft het project een bereik van meer dan tachtig jongeren op jaarbasis. Tot juni 2010 werden al 182 jongeren begeleid. In 160 gevallen keerde de begeleidde leerling terug naar de oorspronkelijke klas. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementsleden Bianca Debaets en Paul Delva opvroegen bij Jean-Luc Vanraes (Open VLD), VGC-collegelid bevoegd voor Onderwijs.
In het kader van time-out worden jongeren met leer- en gedragsproblemen tijdelijk extern begeleid. Op die manier tracht men hun motivatie en balans terug te brengen, zodat definitieve uitsluiting en schoolverzuim voorkomen worden. "Je bent even weg uit de schoolomgeving en dat helpt om terug op het rechte pad te raken," getuigt David. "De begeleider helpt je en geeft je ideeën."
Het project wordt nu uitgebreid en richt zich op preventie. Ook een korte begeleiding van een aantal dagen is mogelijk. "Een jongerencoach is dan op de speelplaats aanwezig en gaat op een informele manier een band opbouwen met de leerlingen," zegt coördinatrice Melissa Provoost. "Op die manier kan de coach met alle betrokken partijen ervoor zorgen dat de jongeren terug naar school gaan."
De Vlaamse Gemeenschapscommissie trekt dit schooljaar 274.000 euro uit voor het project. "Er zijn nu meer mensen die de leerlingen opvolgen in de school zelf," zegt Jean-Luc Vanraes. "Zodra ze problemen zien, geven ze de jongeren informatie."
Naast het Don Bosco Instituut in Sint-Pieters-Woluwe stappen ook het Koninklijk Atheneum De Toverfluit, het Instituut Anneessens Funck en het Imelda instituut in het project.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.