Sloot je in 2019 een huurcontract af, dan betaalde je in Brussel gemiddeld 1106 euro voor een appartement. Dat blijkt uit de CIB-Huurbarometer dat de prijzen van panden, verhuurd via een makelaar, vergelijkt. Brussel is daarmee een pak duurder dan centrumsteden als Leuven en Gent, en het verschil vergroot nog. “De prijzen in de hoofdstad swingen de pan uit", zegt Kristophe Thijs. Bekijk op bovenstaande kaart de huurprijs in jouw gemeente.
De Huurbarometer van het CIB Vlaanderen neemt alle huurcontracten die in 2019 via een vastgoedkantoor werden geregistreerd, onder de loep. Voor Vlaanderen ging het om bijna 32.000 huurcontracten, voor Brussel om 5.782.
Brussel steekt er voor elk woningtype bovenuit. Voor een rijhuis ben je in Brussel 1.681 euro kwijt, meer dan het dubbele dan in Vlaanderen. Een studio kost in Brussel 624 euro, in Vlaanderen is dat 488 euro. Omdat de appartementen de Brusselse huurmarkt domineren (83,5 procent), ligt de focus van dit artikel verder op appartementen. En ook in dat segment is Brussel, met zijn 1.106 euro voor een appartement, een pak duurder dan de Vlaamse centrumsteden. Antwerpen volgt op 916 euro, Leuven, Mechelen en Gent op respectievelijk 847, 789 en 776 euro. In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde ben je in Brussel gemiddeld bijna 400 euro meer kwijt per maand.
Ook als je de evolutie tegenover 2018 vergelijkt, gaat het in Brussel harder dan in Vlaanderen. Voor appartementen betaal je in 2019 bijna 6 procent meer dan het jaar ervoor. In Vlaanderen is die stijging beperkt tot zo’n 3 procent. “De huurprijzen in Brussel swingen de pan uit”, zegt Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen. “Er is in Brussel een duidelijk tekort aan huurwoningen.”
Die algemene stijging van bijna 6 procent maskeert dan ook nog eens grote verschillen tussen de gemeenten. Absolute koploper is Neder-Over-Heembeek, dat door het CIB Vlaanderen als aparte entiteit werd meegerekend, en niet bij Brussel Stad werd gevoegd. Daar stijgt de huurprijs met 27 procent, van 711 naar 901 euro. Sint-Joost kent de tweede sterkste stijging. Daar legde je voor een appartement in 2018 nog 873 euro neer. In 2019 was dat al 1.070 euro, of goed 22 procent meer. Ook Evere maakt een forse sprong, van 978 naar 1.119 euro (+14 procent), waardoor het plots bij de duurste gemeenten terecht komt.
De prijzen in die duurste gemeenten zoals Oudergem, Elsene, Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe lijken trouwens op een plafond te botsen. De stijging daar is eerder beperkt. Opvallend: in Jette daalt de prijs lichtjes. Het is de enige Brusselse gemeente waar dat gebeurt. Voor Koekelberg en Ganshoren zijn er trouwens te weinig representatieve data. Voor Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem waren die er wel voor 2018 maar niet voor 2019.
Let wel, men kan hieruit niet afleiden wat de Brusselse huurder gemiddeld betaalt. Het gaat alleen maar om de prijs zoals vermeld in de in 2019 afgesloten contracten. “Huurders die al dertig jaar aan een goedkoper tarief huren, worden niet meegerekend”, zegt Thijs aan BRUZZ. “Vandaar dat onze gemiddelde prijs een stuk hoger ligt dan die berekend door het Observatiecentrum (gemiddeld 739 euro, red.), dat ook die langlopende huurcontracten verrekent.” Anders gezegd: de cijfers geven de huidige marktprijs weer, niet de gemiddelde huurprijs.
Nog een nuance: het gaat hier enkel om contracten afgesloten via een makelaar. “Doorgaans liggen de prijzen van woningen die door particulieren verhuurd worden, lager. Omdat die woningen zich vaker in het onderste segment van de markt bevinden”, aldus Thijs. Het aandeel woningen dat via een makelaar verhuurd wordt, ligt tussen de 30 en 35 procent.
Vergelijkende case study:
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Stedenbouw , huurprijzen , Observatiecentrum van de huurprijzen , immobiliën , CIB-Vlaanderen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.