Ze worstelen met hun beperkte vrijheid in coronatijden, beleven hun studententijd grotendeels achter hun computerscherm en worden op de koop toe vaak met de vinger gewezen. Maar hoe beleven studenten zelf het einde van dit horrorjaar 2020? Deze VUB-studenten interviewden hun lotgenoten.
Astrid (19): 'Corona heeft me doen inzien welke vrienden er écht voor me zijn'
“Samen op kot zitten in Brussel met kameraden geeft gelukkig nog een beetje het gevoel van ‘student zijn’. Voor het coronavirus er was, was ik iemand die heel graag (en veel) ging feesten. Ik heb daardoor een vrij grote vriendenkring opgebouwd. Als corona mij één ding heeft geleerd, is het wel dat al die ‘feestvrienden’ niet altijd échte vrienden zijn. Het is een kleine moeite om eens te checken bij uw vrienden hoe het met hen gaat in tijden zoals deze, toch hebben velen dat niet gedaan. Ik ben daardoor enkele vriendschappen in vraag beginnen stellen.
Anderzijds ben ik bewust gaan nadenken of ik zélf niet wat vaker moet vragen hoe het met iemand gaat. Uiteindelijk moet zoiets van twee kanten komen.
“Door corona polariseert de samenleving, dat baart me zorgen”
Samen studeren met kotgenoten is een andere reden waarom ik in Brussel ben gebleven. Af en toe met iemand lessen kunnen bespreken, maakt het digitaal onderwijs net iets minder zwaar. Ik volg de richting Radio aan het RITCS. Dat is niet de meest evidente richting tijdens een lockdown. Door de maatregelen vallen veel van onze praktijklessen in de studio weg. Daardoor maak ik me soms wel zorgen over mijn praktijkkennis van bepaalde onderdelen.
Sommige maatregelen gaan voor mij nogal ver. Hoewel ik het belang er wel van inzie, is de avondklok om 22.00 uur bijvoorbeeld écht wel te vroeg. Het is niet de eerste keer dat ik me moet haasten om op tijd thuis te zijn omdat ik de tijd uit het oog verloren was. Ik begrijp natuurlijk wel dat we kotfeestjes en dergelijke willen vermijden, ik vind het ook jammer dat dat gebeurt.”
“De berichtgeving hieromtrent stel ik wel in vraag. Volgens mij heeft er zich een grote polarisatie voorgedaan. Men legt een groot deel van de ‘schuld’ bij de jeugd. Een handvol jongeren houden zich niet aan de regels en een hele generatie wordt met de vinger gewezen. De meesten onder ons doen uiteindelijk ook maar gewoon hun best.”
Yana Verhoeven
Dit stuk werd geschreven door VUB-studenten van de derde bachelor voor het vak 'Journalistiek en Burgerschap'.
Lees meer over: Jette , Samenleving , Studenten in lockdown
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.