| Archiefbeeld. In de ochtend staat er meestal een lange rij aan Pacheco.

Besluit De Moor maakt de rij aan Dienst Vreemdelingenzaken niet minder lang

AB
30/08/2023

De rij alleenstaande mannen die bij de Dienst Vreemdelingenzaken in de Pachecolaan asiel willen aanvragen, was nog altijd lang, de ochtend nadat staatssecretaris voor Asiel Nicole de Moor (CD&V) besloot om hen niet meer op te vangen.

Ali Fakhour (25) en zijn twee vrienden leunen tegen de dranghekken voor de ingang van de Dienst Vreemdelingenzaken aan de Pachecolaan. Ja, hij weet dat er weinig opvangplekken zijn. “Ik ken de regels. Maar ik ben hier voor mijn vrienden, ze zijn gisteren aangekomen in België”, zegt Fakhour, terwijl hij zijn capuchon nog wat verder over zijn hoofd trekt tegen de regen. “Ik heb ze verteld dat ze zelf een slaapplek bij familie of vrienden moesten regelen.” Om hem heen liggen jongemannen te slapen op stukken karton of vuile matrassen. Het ruikt naar urine en afval.

Zelf deed Fakhour vier maanden geleden al een asielaanvraag, toen hij vanuit het Syrische Hama aankwam in België. Erg kansrijk is zijn aanvraag niet: de jongen heeft ook al een procedure lopen in Italië, vertelt hij, en volgens de zogenoemde Dublinverordening is dat land daarom verantwoordelijk voor hem. Toch peinst hij er niet over om België te verlaten. “Mijn vrienden en familie zijn hier.”

Het is de ochtend nadat staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie, CD&V) aankondigde dat alleenstaande mannen die asiel aanvragen in België tijdelijk niet meer worden opgevangen. Ze wil zo voorkomen dat gezinnen en kinderen op straat terechtkomen. Desondanks staat er woensdagochtend opnieuw een lange rij alleenstaande mannen voor Pacheco, zeventig in totaal. In een andere rij staan nog eens zeventig personen die horen bij de groep ‘kinderen en gezinnen’ en vandaag waarschijnlijk meer geluk zullen hebben.

“Deze regel is onbegrijpelijk en bovendien onwettig”

Thomas Willekens, Vluchtelingenwerk Vlaanderen

'Perspectief verdwenen'

Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen mengen zich tussen de mannen in de rij. Aan hen de taak om de moeilijke boodschap te verkondigen. “Jullie hebben recht op een opvangplek, maar er is een grote kans dat jullie die niet krijgen.” Ze delen formulieren uit met daarop informatie over noodopvang, eten en drinken, medische hulp en telefoonnummers van advocaten. De mannen knikken en nemen de formulieren dankbaar aan. Sommigen hebben een blauw mapje met inschrijvingspapieren onder hun arm. Niet iedereen is hier voor de eerste keer.

Ook beleidsmedewerker bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen Thomas Willekens is deze ochtend naar de Pachecolaan gekomen. Hij zegt compleet overvallen te zijn door de beslissing van De Moor. “Deze regel is onbegrijpelijk en bovendien onwettig”, aldus Willekens. “Normaal gesproken moesten alleenstaande mannen gemiddeld al vijf tot zes maanden wachten, nu is zelfs dat perspectief verdwenen.”

'Lost niets op'

Willekens vraagt zich hardop af of de beslissing wel zin heeft. Hij wijst op de ruim tweeduizend asielzoekers die nog altijd op de wachtlijst staan. “Dagelijks kregen ongeveer twintig alleenstaande mannen een plek in de opvang. Maar twee bedden voor alleenstaande mannen creëeren niet ineens plek voor een gezin van vijf mensen. Dit lost niets op. Er moeten structurele oplossingen komen.”

Mensenrechtenadvocaat Marie Doutrepont maakt zich ook kwaad. “Ik dacht dat we niet nog dieper konden gaan in de miskenning en schending van de rechtsstaat in verband met de opvangcrisis, maar blijkbaar was het dieptepunt nog niet bereikt”, reageert ze telefonisch. “Men klaagt over de situatie aan het Zuidstation maar op deze manier worden nog honderden mensen de dakloosheid ingestuurd. Het is schandalig en extreem verontrustend.”

In de rij aan Pacheco verloopt de ochtend ondertussen op de manier die inmiddels al maanden gebruikelijk is. Even voor half negen gaan de deuren van de Dienst Vreemdelingenzaken open voor de gezinnen. Mensen slepen hun rolkoffers mee, ouders nemen hun kinderen bij de hand of duwen hun buggy naar de ingang. Daarna mogen Ali Fakhour en de rest van de alleenstaande mannen naar binnen. Daar wordt hun aanvraag bekeken. Een groot deel van hen zal straks weer de straat op worden gestuurd, de regen in.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni