De sans-papiers die sinds enkele weken het KBC-gebouw bezetten, trekken woensdag tijdens een manifestatie naar Dienst Vreemdelingenzaken en het hoofdkwartier van de PS. “We willen laten zien dat we er zijn,” zegt Saïd, woordvoerder van het collectief.
Bezetters KBC-gebouw trekken naar Vreemdelingenzaken en hoofdkwartier PS
Lees ook: Bouchez ontstemd over nieuwe coalitie in Vorst: 'Dit heeft gevolgen voor regeringsvorming'
De manifestatie vertrekt bij het KBC-gebouw net aan de overkant van het Kanaal. Vandaar trekken de actievoerders richting centrum. De manifestatie is toegelaten door de politie. Een aantal agenten begeleidt de stoet van ruim tweehonderd personen.
De sans-papiers willen legaal aan het werk kunnen in België en vragen daarom om een verblijfsvergunning. Het gaat om de tweede manifestatie.
Met vier tenten wilden de betogers duidelijk maken dat ze bereid zijn een kamp op te trekken zoals in het Brusselse Maximiliaanpark in 2015. "We zullen dat kamp de naam geven 'gemeente van de sans-papiers', als 20ste gemeente van Brussel", aldus woordvoerder Said Elouizi. "Door door de straten te trekken, sensibiliseren we de burgers en laten we horen dat we een regularisatie willen. We tonen ook aan de autoriteiten en de instellingen dat we er zijn en dat we zullen blijven totdat er een oplossing is gevonden."
De groep mensen die het voormalige KBC-gebouw bezetten, zijn economische migranten die al langer in België zijn. Vaak zijn ze nu al actief op de arbeidsmarkt, maar dan wel in het zwart en zonder sociale bescherming. "We zijn onzichtbaar, en we willen ons tonen. Zeker met de komst van Afghanen", aldus nog Elouizi. "We willen niet dat de kwestie van de economische sans-papiers verdwijnt achter die van de vluchtelingen."
De 'zone neutre' zoals ze de bezetting in het KBC-gebouw noemen, verwijst naar het initiatief van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) die in juli voor hongerstakers in de Begijnhofkerk een neutrale zone instelde.
De woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS), Rachid Barghouti is op de hoogte van de bezetting en is niet van plan om de politie te vragen de bezetting te ontruimen. “We hebben nog een stuk of acht bezettingen in onze gemeente. Maar we zorgen altijd voor een akkoord met de eigenaar. Alleen als het gebouw onveilig is, vragen we de mensen het pand te verlaten."
Lees meer over: Samenleving , Manifestatie , PS , Dienst Vreemdelingenzaken , sans papiers