Ongeveer 200 mensen, volgens de schatting van de politie van Brussel-Hoofdstad-Elsene, stonden vrijdag in de vooravond nog in de rij voor de ingang, waar burgers en verenigingen toezicht en spelletjes voor de kinderen hebben opgezet.
Bijna 5.000 Oekraïners geregistreerd in Jules Bordet
Op een week tijd hebben 4.762 Oekraïners zich als vluchteling geregistreerd in ons land. Vrijdag waren dat er maar liefst 887 op één dag tijd. Dat laat Dominique Ernould, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken, weten op basis van de cijfers die vrijdag in de vooravond gekend waren. Volgens een schatting van de politie Brussel Hoofdstad Elsene stonden vrijdagavond op een bepaald moment nog zo'n 200 mensen in de rij voor de ingang.
Burgers en verenigingen hebben voor een omkadering en speelgoed voor de kinderen gezorgd. Op een groot scherm worden boodschappen in het Oekraïens verspreid, waarin mensen die reeds een opvangadres hebben worden opgeroepen zich enkel administratief te komen registreren en hun plaats in de wachtrij te laten aan mensen die nog geen slaapplek vonden.
De registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken laat toe om een plaats toegewezen te krijgen, via Fedasil. De gemeenten en particulieren hebben zo'n 20.000 plaatsen vrijgemaakt voor de opvang. Kwetsbare personen, zoals zieken, ouderen, mensen met een handicap of kinderen, krijgen voorrang. Het onthaalcentrum wordt begin volgende week verplaatst naar de Heizel. Dat zal de Dienst Vreemdelingenzaken toelaten om met 40 loketten te werken. In Bordet zijn slechts tien loketten beschikbaar.
Mensen met de Oekraïense nationaliteit, of die eerder asiel kregen toegewezen in Oekraïne, kunnen zich laten registreren. Voorlopig kan dit nog niet voor mensen die slechts een tijdelijke verblijfstitel hadden in Oekraïne, zoals studenten. "Juristen bekijken de zaak", zegt Ernould. "Deze categorie van mensen behoorde niet tot de doelgroep waarin de Europese richtlijn tijdelijke bescherming voorziet, maar het is duidelijk dat we, gezien de dramatische omstandigheden, proberen te bekijken in hoeverre we deze mensen eventueel ook zouden kunnen huisvesten."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Oekraïne , Jules Bordet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.