In 28 van de 118 Brusselse wijken is sprake van een tekort aan huisartsen. Dat blijkt uit een studie van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel-Hoofdstad. Tekorten zijn er vooral in dunbevolkte gebieden, wijken met veel kantoorgebouwen en buurten aan de rand van het Gewest. "Dokters willen niet in wijken zitten waar onveiligheid heerst."
Bijna kwart Brusselse wijken kampt met huisartsentekort
Volgens de FOD Volksgezondheid is er sprake van een tekort van zodra er minder dan 0,9 artsen per 1.000 inwoners zijn. In 2017 waren er in totaal 1.467 huisartsen actief in het Brussels gewest. Dat zijn er in principe genoeg, namelijk 1,23 huisartsen per 1.000 inwoners.
Maar dat cijfer verbergt grote lokale verschillen. Zo telt de wijk Anneessens maar liefst twintig keer meer huisartsen dan het aangrenzende Kuregem Dauw. Waar Anneessens kan rekenen op een ratio van 3,25 huisartsen per 1.000 inwoners, zijn dat er slechts 0,16 voor Kuregem Dauw.
De oorzaken van die lokale verschillen zijn niet duidelijk. “Wel worden de tekorten vooral vastgesteld in dunbevolkte gebieden, wijken waar veel kantoorgebouwen zijn, zoals in de Europese wijk en tot slot aan de rand van het Gewest, zoals Heembeek en Haren,” klinkt het in de studie.
Binnen de Vijfhoek worden ook tekorten vastgesteld, met name in de wijken Grote Markt, Koningswijk, Dansaert en Martelaars. Wijken met grote ziekenhuizen zoals Erasmus (wijk Vogelenzang - Erasmus), Saint-Luc (wijk Kapelleveld), en UZ Brussel (wijk Heymbosch - AZ-Jette) zijn vanzelfsprekend goed gedekt.
“Ik denk dat dokters niet in wijken willen zitten waar onveiligheid heerst. Dan vestigen ze zich liever 100 meter verder,” zegt Dirk Devroey van de Vakgroep Huisartsgeneeskunde aan de VUB aan BRUZZ. “Tegelijk kost het te veel om zich te vestigen in een peperdure wijk.”
Vergrijzing
Daarnaast wijst de studie ook op de toenemende vergrijzing van de Brusselse huisartsen, zoals BRUZZ eerder al meldde. De auteurs stellen dat er inspanningen zullen moeten gebeuren om jonge artsen te overtuigen om zich in Brussel te vestigen.
"In Brussel zijn er nog veel solopraktijken waar de dokters veel tijd verliezen aan administratie."
“Zelf heb ik niet het gevoel dat er een groot tekort aan huisartsen in Brussel is,” zegt Devroey. Veel hangt natuurlijk af van de zorgnood: hoe minder mensen hulp nodig hebben, hoe minder dokters er nodig zijn. “Maar we moeten beginnen denken aan andere werkvormen. Zo zijn er in Brussel nog veel solopraktijken waar de dokters nog veel tijd verliezen aan administratie. In groepspraktijken kunnen ze zich beter focussen op hun core business.”
Ook in taakdelegatie ligt volgens Devroey een oplossing voor een mogelijk tekort. “Laat eenvoudige medische taken, zoals het meten van bloeddruk, vaker uitvoeren door minder geschoold personeel. Dan houdt de huisarts meer tijd over voor andere vragen.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , huisartsen , Dirk Devroey , BISA , Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel-Hoofdstad , VUB , Anneessens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.