In Brussel zijn er al meer dan 200 initiatieven rond collectieve compostering, dat meldt minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Openbare Netheid Alain Maron (Ecolo). Dit jaar hebben 16 burgers aanvragen ingediend in het kader van de projectoproep Vooruit met de wijk van Leefmilieu Brussel, Brussel Mobiliteit en Net Brussel.
Brussel haalt kaap van 200 buurtcomposteringsprojecten
Brusselaars gooien gemiddeld 19 kg afval per jaar weg, waarvan bijna de helft voedselafval betreft. Dat afval wordt verbrand in de verbrandingsoven en draagt zo bij tot de opwarming van de aarde, maar eigenlijk kan voedselafval beter gebruikt worden als voeding voor onze bodem.
Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het Brusselse Gewest, namelijk 2050 koolstofneutraal ingaan, wil Maron de sortering en terugwinning van bioafval opvoeren. De minister ziet verschillende voordelen in compostering: “We kunnen meststoffen leveren aan Brusselse tuinders, of ze die nu nodig hebben voor hun kamerplanten, hun tuin of het onderhoud van openbare parken”
Tweehonderd opgeleide compostgidsen
“Composteren is een eenvoudig gebaar, dat iedereen op zijn eigen manier kan doen, afhankelijk van zijn situatie: alleen of met het gezin thuis, met buren via collectieve compostering of gewoon door de oranje zak te gebruiken”, legt Maron uit.
Tweehonderd compostgidsen opgeleid door Brussel Leefmilieu, 40 meer dan vorig jaar, geven praktisch advies aan alle Brusselaars die thuis willen beginnen te composteren.
Het Brussels Gewest lanceert een website om Brusselaars bewust te maken van het belang van compostering, waarop ook informatie en tips terug te vinden zijn.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Alain Maron , compostering